01 вересня 2017 р. 11:28

Тільки семеро депутатів Роздільнянської міськради використали можливість подати звернення

Тільки семеро депутатів Роздільнянської міськради використали можливість подати звернення

За вісім місяців 2017 року депутатських звернень і заяв подано вдвічі більше, ніж за 2016 рік

Запити, звернення і запитання — дієві інструменти для реалізації депутатських повноважень. Та чи активно використовують їх депутати Роздільнянської міської ради. 

Секретар міськради Олександр Ісаєв підкреслює, що за вісім місяців 2017 року депутатських звернень і заяв подано вдвічі більше, ніж за 2016 рік. Та їх всього 11, а авторів — всього 7 з 26 депутатів ради.

Депутатський запит, згідно з 21 статтею Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», — це вимога депутата місцевої ради, підтримана на засіданні цієї ради. Він може бути адресований посадовим особам ради, постійним комісіям, виконкому, керівникам міських установ та організацій. Депутат може вимагати вирішення якоїсь проблеми, дати офіційне пояснення якихось дій чи бездіяльності, які належать до компетенції ради і мають значення для виборців його округу.

Запит — найвагоміший інструмент, бо подають його на пленарному засіданні (або безпосередньо перед ним), і він має бути підтриманий депутатами, що робить його відображенням позиції не однієї особи, а всієї ради. Але цю форму роботи не використав жоден депутат Роздільнянської міськради. 3 письмових звернення до голови міськради від Владислава Долгого («Опоблок») мають за головок «Запит», але по суті є лише зверненнями, тому що на пленарному засіданні не розглядались і депутат цього не вимагав, були подані секретарю міськради і публічно не проголошувались. На них була дана відповідь у визначений законом час.

Депутатське звернення до органів влади чи посадових осіб — це можливість депутата отримати інформацію чи вирішити питання, пов’язане з його депутатською діяльністю. За формою воно може не відрізнятися від запиту, а відрізняється лише процедурою прийняття. Найчастіше звернення пов’язане з діяльністю депутата в окрузі, з результатами прийому виборців, які прийшли до обранця зі своєю проблемою.

Найбільше депутатських звернень подав наймолодший депутат міськради Владислав Долгій — 6. Вони стосувалися покладення тротуарної плитки у місті, встановлення сміттєвих баків на вул. Привокзальній, будівництва громадського туалета у міському парку, оренди земельних ділянок на Європейській вулиці, інформації щодо тарифів на воду. 2 звернення подала депутат Оксана Дмитренко ( «Батьківщина») — про лічильники газу і надлишок тепла через надмірне опалення і інформацію щодо температури води в мережі.

По одному зверненню подали депутати Юрій Кукса («Відродження) — про освітлення вулиць, і Наталія Топтунова («Опоблок») — про ремонт дороги на ділянці свого округу.

Троє депутатів — Оксана Дмитренко («Батьківщина»), Наталя Швець («Батьківщина») і Василь Писаренко («Радикальна партія Олега Ляшка»), використали такий інструмент як спільна заява: в ній вони вимагали винесення на сесію питання про абонплату за комунальні послуги.

Проект «Атестація депутатів місцевих рад» здійснюється за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). Проект спрямовано на підвищення рівня відкритості, прозорості та підзвітності місцевих депутатів, а також збільшення поінформованості громадян, про діяльність представників їх інтересів в місцевих радах.

Поділитися