12 грудня 2017 р. 17:20

Сумські депутати та соціальні мережі: популярними каналами комунікації користуються далеко не всі

Сумські депутати та соціальні мережі: популярними каналами комунікації користуються далеко не всі

В сучасному інформаційному світі соціальні мережі стали зручним та доступним каналом комунікації, який намагаються активно використовувати публічні люди, особливо політики різних рівнів. На жаль, в Сумах соціальні мережі як ефективний канал комунікації з виборцями, використовують далеко не всі депутати міської ради. 

Враховуючи те, що російські соціальні мережі в Україні заборонені, а соціальна мережа Фейсбук є однією з найпопулярніших в світі, активісти громадської організації «Ліга захисту» проаналізували особисті профілі депутатів Сумської міської ради саме в Фейсбуці.

Більшість депутатів на своїх особистих сторінках публікують новини своїх партій. Особливо яскраво ця тенденція простежується у депутатів від ВО «Батьківщина». Наприклад, Ігор Кушнір, Віталій Бурбика, Анатолій Сагач.

Є депутати, які хоча і зареєстровані на Фейсбуці, але не проявляють жодної активності. Наприклад, Василь Гончаров (ВО «Батьківщина») зареєструвався на Фейсбуці у травні 2017 року і з того часу не опублікував жодного допису. Також не активні акаунти у Ольги Фірсової («ВО «Батьківщина»), Володимира Шилова (ВО «Батьківщина»), Сергій Татаренко (ВО «Свобода), Геннадій Гризодуб (Опозиційний блок), Олександр Іванов («Об’єднання «Самопоміч»), Вікторія Гробова (Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Віталій Жиленко (Опозиційний блок), Юрій Перепека – (Опозиційний блок).

Активні в Фейсбуці депутати далеко не завжди розміщують новини про свою депутатську діяльність. Наприклад, Дмитро Амосов (ВО «Свобода») є сержантом Збройних сил України, тому його дописи стосуються здебільшого служби в зоні АТО та партійного життя, а не новин із сесій Сумської міської ради. Олександр Вегера (ВО «Батьківщина») найчастіше постить на сторінці новини очолюваного ним підприємства «Шляхрембуд», а також партійні новини. Расул Галаєв (Блок Петра Порошенка «Солідарність») інформує читачів своєї сторінки про новини торгового центру Євробазар, особисті подорожі, поширює оголошення з пошуку благодійників, але ні слова про діяльність у якості депутата Сумської міської ради. Оксана Малюк (ВО «Батьківщина») активна, але мало інформації про депутатську діяльність. Ірина Рибальченко («Об’єднання Самопоміч») – активна, але практично немає про депутатську діяльність, багато особистої інформації та новин партії. Євгеній Скоробагатський (ВО «Батьківщина») – мало особистої активності, практично немає про діяльність в якості депутата Сумської міської ради, є про КП "Сумитеплоенергоцентраль", директором якого він є. 

Єдиний депутат, у якого не просто особистий акаунт, а публічна сторінка на Фейсбуці, Євген Косяненко (За Україну!), на якій депутат активно висвітлює питання комунальної сфери (він є директором одного з обслуговуючих підприємств міста). 
Найяскравіший приклад того, як депутат використовує Фейсбук для висвітлення своєї позиції та комунікації з сумчанами є Андрій Крамченков, який регулярно веде відеостріми про роботу Сумської міської ради. Активно висвітлюють свою діяльність в якості депутатів на Фейсбуці: секретар Сумської міської ради Андрій Баранов (ВО «Батьківщина»), Денис Бутенко («Об’єднання Самопоміч»), Ірина Губська (За Україну!), Валерій Заїка (ВО «Батьківщина»), Олександр Зименко («Об’єднання «Самопоміч»), Оксана Кубрак (ВО «Батьківщина»), Дмитро Лантушенко (Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Олег Левченко (ВО «Батьківщина»), Юлія Левченко (ВО «Свобода»), Дмитро Наталуха (Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Володимир Никоненко (ВО «Батьківщина»), Ігор Перепека (Опозиційний блок), Олексій Рябенков «Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Микола Саченко (ВО «Батьківщина»), В’ячеслав Степченко (Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Дмитро Хандурін (Блок Петра Порошенка» Солідарність»).

Не вдалося знайти профілі на Фейсбуці наступних депутатів: Борис Богодушко (ВО «Батьківщина»), В’ячеслав Калініченко (ВО «Батьківщина»), Світлана Липова (ВО «Батьківщина»), Віталій Шилов (ВО «Батьківщина»), Віталій Мельник (Блок Петра Порошенка «Солідарність»). 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад з 8 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). В місті Суми за реалізацію ініціативи відповідає Громадська організація «Ліга захисту».

                               

Поділитися