29 грудня 2017 р. 15:16

Наскільки дисциплінований депутатський корпус Львівської міської ради VII скликання?

Наскільки дисциплінований депутатський корпус Львівської міської ради VII скликання?

Громадянська мережа ОПОРА продовжує аналізувати діяльність депутатського корпусу Львівської міської ради у рамках проекту «Депутати місцевих рад. Атестація».

Громадянська мережа ОПОРА вирішила з’ясувати показники депутатської дисципліни у сьомому скликанні.  Іншими слова те, як обранці відвідували пленарні засідання та засідання постійних комісій протягом поточного скликання.

Стаття складатиметься з двох частин, де у першій з них ми проаналізовано те, наскільки справно депутати відвідують засідання Львівської міської ради. Для аналізу нами були використані дані з порталу відкритих даних Rada4You Lviv: вони голосують для тебе та Інформаційного порталу Львівської міської ради.

У відповідності до частини третьої статті 20 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» «депутат місцевої ради зобов'язаний бути присутнім на пленарних засіданнях ради, засіданнях постійної комісії та інших органів ради, до складу яких він входить». При цьому законодавство передбачає можливість застосування санкцій до недисциплінованих обранців, які ми розглянемо дещо пізніше. 

Згідно даних протоколів, які містяться на Інформаційному порталі у розділі "Засідання" станом на 2 грудня 2017 року Львівська міська рада сьомого скликання провела одинадцять сесій та 37 пленарних засідань. Завдяки електронній системі голосування "Віче" дані, якої автоматично опрацьовує портал Rada4You Lviv у розділі "Депутати" можна знайти показник відвідування засідання кожного з 64-х депутатів поточного скликання. 

У цілому показники відвідуваності пленарних засідань депутатського корпусу Львівської міської ради достатньо непогані. У 27 депутатів (42% від складу) показник відвідуваності вище 90%, тоді як у 48 обранців (75% від складу) – вище 80%.
Жодного пленарного засідання від початку роботи діючого складу Львівської міської ради (24 місяці) не пропустило лише чотири депутати – Ігор Зінкевич, Юрій Моравецький, Володимир Ропяк і секретар ради Анатолій Забарило (усі 100%).

Їм трішки поступаються Олег Береза (99%), який став депутатом лише 9 лютого 2017 р., замінивши у складі фракції Об’єднання "Самопоміч" Назара Бачишина, Любомир Босаневич (99%), Валерій Веремчук (98%), Тарас Ворко (98%), Михайло Дідух (98%), Роман Грицевич (97%), Богдан Гула (97%), Юрій Кужелюк (96%), Уляна Пак (96%), Олег Сорочкін (96%), Андрій Шевців (95%). Бачимо, що серед перших двадцяти найдисциплінованіших обранців чотири члена партії "Українське об’єднання патріотів - УКРОП", чотири – Громадський рух "Народний контроль", чотири – БПП-"Солідарність", три – Громадянська позиція, п’ять - Об’єднання "Самопоміч".

Загалом, якщо подивитися на зведену таблицю показників відвідуваності пленарних засідань, то вони надзвичайно щільні. Для прикладу, міський голова Львова Андрій Садовий з показником присутності на 84% засідань посідає у ній умовне 43-тє місце.
Певний перелам простежується після 80%, де показники відвідуваності починають стрімко знижуватися. У цьому "хвості" перебуває 16 депутатів (25% від складу). Починаючи від Маркіяна Лопачака (79%), Анатолія Карбовника (78%), Андрія Рікоти (78%) і далі дисциплінованість депутатів падає поки не сягає критичної позначки 50%.

Згідно п.2 частини першої статті 37 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" "пропуск  депутатом місцевої ради протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин, передбачених статтею 10 цього Закону, обов’язків депутата місцевої ради у виборчому окрузі" є підставою для відкликання виборцями  обраного ними депутата місцевої ради (імперативний мандат за народною ініціативою).

Серед чинного складу депутатського корпусу Львівської міської ради є чотири обранці, показники відвідуваності яких критично низькі. Це Ольга Посипанко, яка була присутня лише на 32% пленарних засідань, а також Роман Федишин з показником лише 37%, Тарас Кльофа – 49% і Григорій Козловський – 51%. Забігаючи наперед зазначемо, що у них також надзвичайно низькі показники відвідуваності засідання постійних комісій, яку ми будемо аналізувати нижче.

Ситуація виключно за останній 2017 рік може дещо різнитися від зведених даних усієї каденції, проте вцілому є формальні передумови для застосування норми відкликання депутата за народною ініціативою. Очевидно, не лише чотирьом аутсайдерам, але й також останнім десятьом у рейтингу депутатам варто змінити своє ставлення до одного з основних своїх депутатаських обов’язків – відвідування пленраних засідань Львівської міської ради.

 

Тарас Радь

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад з 8 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У Львові за реалізацію ініціативи відповідає Громадянська мережа ОПОРА.

            

Поділитися