10 листопада 2017 р. 14:24

Менше третини депутатів Одеської міськради взаємодіють із виборцями у Facebook

Менше третини депутатів Одеської міськради взаємодіють із виборцями у Facebook

Менше третини депутатів Одеської міськради взаємодіють із виборцями у Facebook. Такі результати моніторингової кампанії "Атестація депутатів Одеської міської ради".

Депутат будь-якого рівня в своїй діяльності виконує в першу чергу представницьку функцію, тобто представляє інтереси всіх громадян України (якщо це народний депутат), жителів області, району або громади. Здійснення представницької функції у народних депутатів є водночас їх безпосередньою роботою, за яку вони отримують зарплатню. В силу специфічних функцій, накладених на народних депутатів вони мають лише обмежений час для безпосередньої взаємодії із виборцями.

З іншої сторони, депутати місцевих рад здійснюють свою діяльність на громадських засадах, при цьому не отримуючи за це ніякої зарплатні, і кожен день мають змогу комунікувати із своїми виборцями. Законодавством передбачено такі форми взаємодії з виборцями як прийом виборців, зустрічі із виборцями, отримання наказів від виборців та звітування перед виборцями.

Сучасний розвиток суспільства та технологій надає депутатам більш широкі можливості для виявлення проблем місцевих громад, а виборцям – зв’язатися і вести діалог із своїми представниками. Більш того, можливості соціальних мереж роблять таку взаємодію максимально швидкою та допомагає обмінюватися інформацією максимально широкому колу зацікавлених. На даний час найбільш популярною, зручною і законною соціальною мережею в Україні є Facebook.

Однак, як показують результати моніторингу Атестація депутатів Одеської міської ради, менше третини (17 депутатів) одеських обранців активно взаємодіють із виборцями, тобто не лише публікують інформацію про свою діяльність, але й відповідають на коментарі дописувачів. Ще 13 депутатів міськради оприлюднюють інформацію про свою діяльність проте, однак не реагують на коментарі користувачів соціальної мережі Facebook.

Інші 33 депутати не використовують Facebook для роботи з виборцями.

Отже, 17 депутатів Одеської міської ради активно взаємодіють із виборцями у мережі Facebook. Такими депутатами є Олександр Іваницький, Олександр Шеремет, Олег Етнарович («Довіряй ділам»), Володимир Варещенко, Денис Григор’єв, Петро Іонов, Лілія Леонідова, Едуард Стась («Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Богдан Гіганов, Оксана Гончарук, Олексій Єремиця, Віктор Новак, Лілія Рогачко ("Опозиційний блок"), Володимир Корнієнко (Українська морська партія Сергія Ківалова), Ольга Квасніцька, Ганна Позднякова і Вадим Терещук ("Об’єднання «Самопоміч»).

Володимир Кірєєв, Ірина Куценко, Марина Лозовенко, Дмитро Палпатін, Тетяна Плаксій, Сергій Страшний ("Довіряй ділам"), Наталя Данилко ("Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Олексій Горін, Василь Ієремія ("Опозиційний блок"), Олексій Кісловський, Світлана Осауленко і Вадим Підгородинський (Українська морська партія Сергія Ківалова) оприлюднюють інформацію про свою діяльність, проте не відповідають на коментарі дописувачів. Зазначимо, що у вказаних депутатів має місце невисока активність під публікаціями або відсутня взагалі активність. Однак невідомо, чи користувачі не знають про сторінку депутата, чи не бачать сенсу писати, оскільки раніше не отримували зворотного зв’язку. Також у ряду депутатів спостерігається певний формальний підхід до оприлюднення інформації про свою діяльність: мова йде про репости публікацій своїх партій чи колег по раді.

Відмітимо, що низка депутатів мають сторінки у мережі Facebook, однак використовують їх у власних цілях, не інформуючи про свою депутатську діяльність. Нижче кілька прикладів таких сторінок. Щоправда, на сторінках у таких депутатів можуть з’являтися якісь коментарі чи посилання на суспільно-політичні події в Україні.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад з 8 областей України. Проект реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями в 7 областях України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). 

Поділитися