26 грудня 2017 р. 18:21

Лише вісім депутатів Сумської міськради відвідали усі засідання

Лише вісім депутатів Сумської міськради відвідали усі засідання

Згідно з п.2 ст.18 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», обранці повинні брати участь у роботі міськради, постійних комісій та інших органів, до складу яких входять, та всіляко сприяти виконанню прийнятих рішень.

З аналізу протоколів сесій Сумської міської ради можна зробити висновок, що усі засідання депутатського корпусу місцевої ради у 2017 році станом на 14 грудня 2017 року відвідали лише 8 депутатів: Андрій Баранов, Валерій Заїка, Оксана Кубрак, Олег Левченко, Світлана Липова, Віталій Шилов, Володимир Шилов (всі представляють ВО «Батьківщина») та Сергій Татаренко із ВО «Свобода», який приступив до виконання обов’язків нещодавно. Ще 20 депутатів були відсутніми на одному чи двох засіданнях. Депутати Ольга Фірсова, Дмитро Лантушенко, Віталій Жиленко, Віталій Бурбика, Борис Богодушко не відвідували засідання міськради тричі. 

Близько третини засідань пропустили Дмитро Хандурін, Євгеній Скоробагатський, Анатолій Сагач, Олексій Рябенков, Ірина Рибальченко, В’ячеслав Калініченко, Вікторія Гробова.

Дмитро Амосов (ВО «Свобода») був присутнім лише на чотирьох з 18 засідань. Причиною відсутності вказано перебування в зоні проведення АТО.

Також слід зазначити, що народні обранці неохоче відвідують позачергові сесії, де на порядок денний виносяться важливі суспільно-політичні проблеми, але явка часто складає трохи більше половини депутатів. Такі факти можуть свідчити або про намагання самоусунутись від відповідальності за неоднозначні рішення міськради, або про звичайну неповагу до своїх виборців та колег.

Зокрема, 15 березня 2017 року депутати Сумської міської ради збиралися з приводу силового розгону учасників блокади торгівлі з окупованими районами Донецької та Луганської областей та закликали Президента України Петра Порошенка, Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України докласти зусиль для мирного врегулювання суспільно-політичної ситуації в Україні. Утім, свою позицію прийшли засвідчити лише 24 з 43 депутатів.

14 грудня 2017 року відбулась позачергова сесія у зв’язку з масовим відключенням побутового газу мешканцям міста Суми, що призвело до масових протестів та перекриття дорожнього руху. Вирішувати цю ситуацію зібралися 30 депутатів з 43.

Звичним явищем є залишення сесійної зали під час голосування, будучи при цьому зареєстрованими в системі Рада-В. Наприклад, 27 вересня 2017 року були випадки, коли при зареєстрованих 39 депутатах, не брали участь у голосуванні 12 осіб. При цьому є три можливі причини такого результату: депутату було важко натиснути кнопку «утримався», депутату соромно тиснути кнопку «проти», депутат пішов до «курилки» під час спірного голосування або не повернувся звідти чи подався у своїх справах. 

Утім, такі ганебні явища як кнопкодавство з використанням картки фізично відсутнього у сесійній залі депутата у Сумській міській раді можна побачити дуже рідко.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад з 8 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). В місті Суми за реалізацію ініціативи відповідає Громадська організація «Ліга захисту».

                                                                                                                                                                       

Андрій Лозовицький

Поділитися