19 грудня 2017 р. 19:22

Кошти з бюджету виділяються, а депутатського фонду у Краматорську – немає

Кошти з бюджету виділяються, а депутатського фонду у Краматорську – немає

Депутатський фонд – це закладена за кожним депутатом сума грошей в міському бюджеті, кінцеве призначення яких чітко регулюється законом.

Розмір виділення коштів визначається при формуванні міського бюджету на рік. Депутатський фонд приймається рішенняv міської ради, потім це питання виноситься на розгляд та голосування на сесії. Саме завдяки цьому фонду депутати можуть надавати допомогу громадянам, у яких є нагальна потреба чи екстрена ситуація, а власних коштів недостатньо задля їхнього вирішення.

У Краматорській міській раді не існує депутатського фонду, але при прийнятті міського бюджету на наступний рік, на кожен округ, за яким закріплений депутат Краматорської міської ради закладається рівнозначна сума грошей, які місцеві депутати можуть виділяти на надання одноразової матеріальної допомоги мешканцям міста. Відповідний факт, в ході атестації діяльності депутатів Краматорської міської ради, виявили аналітики ГО «Точка доступу». При цьому, провівши аналіз річних звітів депутатів за 2016 рік, то, як вони проінформували своїх виборців, про суму коштів, що була виділена на надання матеріальної допомоги, з’ясувалось, що 10 із 42 (24%) депутатів Краматорської міської ради не вказали суму надання матеріальної допомоги.

За словами секретаря Краматорської міської ради Дениса Ошурка, на сьогоднішній день як такого депутатського фонду не було і немає, і офіціального розпорядження про депутатській фонд в Краматорській міській раді також не існує. «Матеріальна допомога це сесійне рішення, це близько 10 000-12 000 гривень. Офіційного бланку звіту депутата щодо розподілу цих коштів - не існує, тому кожен депутат вільний звітувати в будь-який формі» - прокоментував секретар міської ради Денис Ошурко.

В свою чергу законодавчих вимог щодо обов’язкового звітування, відносно виділення подібної матеріальної допомоги, не існує, тому кожен депутат Краматорської міської ради в своїх річних звітах інформує своїх виборців та громадян за суму надання матеріальної допомоги теж на свій розсуд.

Які ж депутати міської ради не вказали суму надання матеріальної допомоги у своїх звітах? Це Нечволода Євген, Придатко Олександр, Разживін Микола, Ржавський Володимир, Рудаков Олександр, Сташкевич Ігор, Татьянко Андрій, Тесленко Наталія, Шевченко Олександр, Шихов Олександ.

«Українським законодавством передбачено створення депутатського фонду – це переважно кошти бюджету розвитку, виділення яких спрямоване на вирішення питань соціально-економічного розвитку, матеріальну допомогу, видатки в рамках місцевих пільгових програм. Яким чином виділяються кошти вирішує сама міська рада. Відповідно матеріальна допомога в даному випадку може мати місце, проте такий підхід не є ефективним, оскільки проста видача грошей не вирішує проблеми як такої», - вважає Ігор Луговський, аналітик «Комітету виборців України» в Одеській області,організації, що започаткувала проект «Атестації депутатів». – «Ще однією загрозою є те, що така процедура може носити характеристики підкупу виборців (особливо у виборчий період). Найкращим варіантом в такому випадку є створення депутатського фонду, тобто затвердження місцевою радою положення про депутатський фонд, де мешканці можуть бачити чітко окреслені механізми виділення коштів та проблеми, на вирішення яких такі кошти виділятимуться. Виділення таких коштів повинно здійснюватися виключно за належно оформленим зверненням виборців до депутата, після чого депутат робить звернення до міської ради з чітким викладом проблеми і механізмом її вирішення. В подальшому кошти виділяться із міського бюджету та роботи проводять комунальні служби або інший приватний суб’єкт з обов’язковим звітуванням про виконані роботи», – підсумував аналітик Ігор Луговський.

 

Поділитися