31 жовтня 2017 р. 18:20

Як депутати Черкаської міської ради інформують та здійснюють прийом виборців

Як депутати Черкаської міської ради інформують та здійснюють прийом виборців

Аналіз сайту Черкаської міської ради свідчить, що інформація про графік прийому громадян міститься на сторінці кожного депутата Черкаської міської ради

В рамках кампанії Атестація депутатів місцевих рад, яка охоплює вісім областей України, Черкаська обласна організація Комітету виборців України в ході прес-конференції презентувала результати моніторингу інформування та здійснення прийому виборців депутатами Черкаської міської ради.

Оприлюднення інформації про депутатів та прийом виборців

Аналіз сайту Черкаської міської ради свідчить, що персональні сторінки всіх депутатів оформлені однаково та містять однотипну інформацію: фото, прізвище, ім’я, по-батькові, фракція, комісія, округ, інформація про особистий прийом.

Попри те, раніше практикувалося розміщення на сторінках біографій депутатів, тепер ця інформація відсутня у всіх. Єдиний виняток представляє секретар міської ради, який має 2 сторінки на сайті, і одна з яких – секретарська, а не депутатська має біографічні дані.

Також зі сторінки депутата не можна зробити висновок від якої партії він обирався і чи змінював фракцію впродовж каденції.

Таким чином, інформація про депутата на офіційному сайті ради у відповідному розділі «Міська рада. 2015-2020 роки скликання» у всіх без виключення випадках є неповною.

Проведення прийому виборців

Здійснення регулярного особистого прийому виборців не рідше, ніж 1 раз на місяць відповідно до встановленого графіку проведення прийому перевірялося в період з 15 липня по 16 вересня 2017 р.

Аналіз сайту Черкаської міської ради свідчить, що інформація про графік прийому громадян міститься на сторінці кожного депутата Черкаської міської ради. В більшості випадків інформація є неповною: відсутній контактний номер телефону. Як показали моніторингові візити до місць прийому громадян наявність такого номеру не є зайвою, оскільки представники ЧОО КВУ часто чули питання: чи ви дзвонили попередньо? Чи ви записувалися на прийом?

Телефон зазначений на сторінках 10 депутатів: В.Бурячинський, А.Ведула, Р.Зоря, Т.Коломієць, В.Косяк, О.Мельник, М.Мирза, Ю.Тренкін, М.Шадловський, М.Шило.

Всі депутати Черкаської міської ради дотримуються вимоги законодавства здійснювати прийом виборців не рідше 1 разу на місяць. Більшість приймають громадян 2-3 рази на місяць.

6 депутатів ведуть прийом щотижня/4 рази на місяць: І.Кривошеєв, О.Мельник, Р.Петрик, І.Сухарьков, Ю.Тренкін, М.Шило.

9 депутатів - І.Косенко, В.Косяк, І.Кривошеєв, Я.Нищик, О.Радуцький, М.Скорик, Ю.Тренкін, М.Фомич, К.Чернецький - ведуть прийом на 2 виборчих округах.

Моніторингові візити підтвердили особистий прийом 15-ма депутатами: В.Гриценко, Р.Діскант, Т.Коломієць, В.Косяк, Г.Кузьменко, О.Мельник, І.Михайлюк, С.Очеретній, Р.Петрик, М.Скорик, І.Сухарьков, Ю.Тренкін, М.Фомич, К.Чернецький, Т.Чорнобіль.

В більшості випадків прийом здійснювався від імені депутата його помічником. Під час моніторингового візиту оцінювалась можливість отримати зворотній зв’язок. Тому «помічниками» враховувалися всі особи, які могли прийняти звернення та передати його депутату. Дуже часто такими особами були працівники комітетів самоорганізації населення, оскільки 42,5% депутатів ведуть прийом саме в приміщеннях КСН м. Черкаси.

Також під час моніторингових візитів перевірялося, чи відповідає інформація на сайті фактичній. Цей показник був найбільш динамічним. За місяць декілька депутатів відкоригували як місце прийому так і час. На кінець вересня інформація про особистий прийом 3 депутатів на сайті не відповідала фактичній – О.Радуцького та Р.Шевченка в частині часу проведення прийому, Р.Зорі - в частині місця.

Інформування про діяльність депутатів

Інформування про діяльність депутатів здійснюється через спеціальний розділ сайту Черкаської міської ради. Проте інформація, що там розміщується носить загальний і нерегулярний характер. Також найчастіше вона є знеособленою і стосується всього депутатського корпусу.

ЧОО КВУ проаналізувала як депутати використовують канал інформування, який дозволяє здійснення двосторонньої комунікації з громадянами - соціальну мережу Фейсбук.

38 з 40 депутатів Черкаської міської ради мають профіль в соціальній мережі Фейсбук. 47,5% з них активно використовують його можливості для двосторонньої комунікації.

Розділ «Інформація» далеко не в кожного є заповненим. У половини депутатів не зазначено, що вони належать до депутатського корпусу Черкаської міської ради.

Серед депутатів, які написали цю інформацію: А.Акопян, В.Бурячинський, А.Ведула, І.Кіта, Т.Коломієць, І.Косенко, С.Лукирич, О.Мельник, Я.Нищик, О.Радуцький, О.Романов, С.Тищенко, М.Фомич, А.Цегвінцева, Т.Чорнобіль, М.Шадловський. Зазначена часткова інформація «Черкаська міська рада» у В.Міняйло, Ю.Тренкін

Висновки

Інформація про депутата на офіційному сайті Черкаської міської ради у всіх без виключення випадках є неповною: відсутня біографічна інформація, дані про те, від якої партії обирався депутат.

Всі депутати Черкаської міської ради дотримуються вимоги законодавства здійснювати прийом виборців не рідше 1 разу на місяць. Проте не всі депутати здійснюють прийом особисто: під час моніторингових візитів було підтверджено особистий прийом лише 15-ма депутатами.

Роль помічників депутатів в більшості випадків перебирають на себе працівники (голови або секретаря) комітетів самоорганізації населення, в приміщенні котрих розташовуються приймальні.

Найчастіше інформація про графік прийому громадян співпадає із фактичною. На сайті Черкаської міської ради лише у чверті випадків зазначається контактний телефон.

Більшість депутатів працюють на 1 окрузі. 9 депутатів працюють із виборцями 2-округів. Найбільш поширеною практикою є проведення прийому громадян двічі на місяць.

Майже половина депутатів активно використовує можливості соціальної мережі Фейсбук для інформування виборців про свою діяльність та двостороннього зв’язку з виборцями. 

Вся інформація, зазначена в цьому звіті, є актуальною станом на 30.09.2017. Моніторинговий проект «Атестація депутатів місцевих рад» триватиме до березня 2018 року. Впродовж цього часу дані будуть уточнюватися і оперативно корегуватися, оскільки он-лайн інформація є динамічною і може змінюватися.

Також зазначаємо, що об’єктом моніторингу стали 40 депутатів Черкаської міської ради, які здійснювали активну діяльність в період з листопада 2016 по листопад 2017 року – другий рік повноважень депутатів Черкаської міської ради VIII скликання.

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад з 8 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). В місті Черкаси за реалізацію ініціативи відповідає ЧОО КВУ.

 

 

Поділитися