29 грудня 2017 р. 11:24

Двоє депутатів та один екс-мер поплатилися за виявлений конфлікт інтересів– результат Львівщини за останні два місяці

Двоє депутатів та один екс-мер поплатилися за виявлений конфлікт інтересів– результат Львівщини за останні два місяці

За останні два місяці суди Львівської області прийняли два рішення, що стосуються виявлення конфліктів інтересів у депутатів місцевих рад

Депутати-порушники були притягнені до адміністративної відповідальності у Старосамбірському та Самбірському районах області.Окрім цього, у порушенні вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів визнано винним колишнього голову Старосамбірської міської ради.Про це свідчать дані моніторингу Єдиного державного реєстру судових рішень, що проводиться в рамках антикорупційної складової кампанії "Атестації депутатів місцевих рад".

Так, 21 листопада 2017 року набрало чинності рішення Старосамбірського районного суду щодо притягнення до адміністративної відповідальності депутата відповідної міської ради та накладення штрафу  у розмірі 3 тисячі 400 гривень. Позовні вимоги мотивовані тим, що під час засідання сесії, на якій вирішувалося питання про відведення земельної ділянки у власність, не повідомив у встановленому порядку про наявність у нього реального конфлікту інтересів. Більш того, депутат  взяв участь у голосуванні за це питання.

Схоже рішення було винесене і Самбірським міськрайонним судом у справі проти секретаря Ралівської сільської ради Самбірського району Львівської області, яка не повідомила у встановленому законом порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів щодо питання про відведення земельної ділянки та вчиняла дії і приймала рішення в умовах реального конфлікту інтересів. Секретар повністю визнала свою вину, розкаялася та понесла адміністративну відповідальність відповідно ч. 1 та ч. 2 ст.172-7 КУпАП й сплатив штраф у розмірі 3 тисячі 400 гривень.

Окрім цього, Апеляційним судом Львівської області за участі прокуратури області залишено в силі рішення суду першої інстанції, яким визнано винним колишнього голову Старосамбірської міської ради у порушенні вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Нагадаємо, під час проведення 8 липня 2015 засідання сесії Старосамбірської міської ради були прийняті два рішення №2952 щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва та обслуговування індивідуального гаражу на користь дружини та сина колишнього міського голови.

Екс-мер не задекларував конфлікт інтерсів та голосував за обидва питання порядку денного. Старосамбірський районний суд наклав на винного адміністративне стягнення у вигляді максимального штрафу (1 тисяча 700 гривень за ч.1 ст. 172-7 КУпАП  та ще 6 тисяч 800 гривень за ч.2  ст. 172-7 КУпАП). Не погоджуючись з рішенням екс-голова подав апеляційну скаргу, в якій просив поновити строк на апеляційне оскарження та оскаржувану постанову суду першої інстанції скасувати, а справу про адміністративне правопорушення щодо нього закрити за відсутності в його діях складу такого правопорушення та на підставі ст.22 КУпАП звільнити його від адміністративної відповідальності. Апеляційний суд скаргу не задовольнив. Рішення суду набрало законної сили 6 грудня 2017 року.

Як видно з аналізу Єдиного державного реєстру, судових рішень, що стосуються конфлікту інтересів у депутатів місцевих рад та голів, не так вже й багато. Чи то представники громад таки дотримуються норм чинного законодавства, чи громадськість й правоохоронні органи не є достатньо активними у виявленні потенційних й наявних конфліктів – відповісти складно. Питання, на жаль, наразі залишається відкритим.

Матеріал підготовлено для оприлюднення виданням ІзбірКом в рамках Антикорупційної складової громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" за партнерства YouControl.

Громадська кампанія з "Атестації депутатів місцевих рад" започаткована Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та реалізується в партнерстві з громадськими організаціями з інших областей України. Антикорупційний компонент Атестації депутатів місцевих рад реалізується в рамках проекту ООО ВГО "Комітет виборців України" "Доброчесні місцеві депутати" за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії У Львові за реалізацію ініціативи відповідає Громадянська мережа ОПОРА.         

               

Поділитися