03 жовтня 2017 р. 20:48

Депутатські запити сумських обранців стосуються ремонту доріг та комунальних проблем

Депутатські запити сумських обранців стосуються ремонту доріг та комунальних проблем

Найбільше депутатських запитів - близько 19% у 2017 році було подано з приводу капітального ремонту доріг міста Суми

З-поміж чисельних можливостей депутатів місцевих рад ефективно реалізовувати свої повноваження та представляти інтереси виборців, найпоширенішими є депутатське звернення, депутатський запит та депутатське запитання. І якщо депутатські звернення та запитання несуть рекомендаційний характер, то запит є вимогою про надання офіційної відповіді у суспільно-значущих питаннях, вагомість якого підтверджується підтримкою колег-депутатів.

Саме депутатські запити є індикатором рівня вивчення народним обранцем громадської думки та потреб населення, пропозицій та законних вимог. Активісти громадської організації «Ліга захисту» проаналізували запити депутатів Сумської міської ради за 2017 рік на предмет їх кількості та змісту.

Згідно даним, що містяться на офіційному сайті місцевої ради, у 2017 році жодного депутатського не подали десять депутатів: Андрій Баранов, Борис Богодушко, Олександр Вегера, Олександр Іванов, Євген Косяненко, Світлана Липова, Оксана Малюк, Дмитро Наталуха, Микола Саченко, Віталій Шилов.

Інформація про відхилені радою депутатські запити відсутня.

Найбільше депутатських запитів (близько 19%) у 2017 році було подано з приводу капітального ремонту доріг м. Суми, пішохідних доріжок, прибудинкових доріг, облаштування зупинок громадського транспорту. Серед іншого Дмитро Амосов просив відновити лавочку на зупинці, Денис Бутенко вимагав залатати дорогу після робіт Сумиобленерго. Ще 5% запитів стосувалися теми безпеки дорожнього руху, ДТП та заходам їх запобігання.

Благоустрій прибудинкових територій став предметом 6% депутатських запитів: капітальний ремонт, встановлення дитячих майданчиків, облаштування місць для вигулу собак, встановлення освітлення дворів та укладення їх плиткою.

Дев’ятнадцять відсотків депутатських запитів стосувались термінового ремонту житлових будівель, покрівлі, під’їздів, утеплення фасадів, внутрішньобудинкових мереж опалення та водопостачання, відновлення каналізаційних мереж.

Проблемам громадського транспорту, які останніми роками є ледь не питанням номер один у місті, було присвячено лише 6% запитів. Питанням вивезення сміття – 4%. На незадовільну роботу комунальних підприємств, а також свавілля державних підприємств була звернута увага у 5% депутатських запитах.

Лише 3% запитів стосувались ремонту дошкільних закладів, шкіл та спортивних майданчиків. Депутат Ірина Губська звернула увагу міськради на необхідність встановлення туалету та смітників на одному з спортивних майданчиків з метою запобігання порушення містянами «норм громадського порядку та моралі».

Натомість щодо необхідності ліквідації наслідків негоди, потребі спиляння сухостійних дерев, прибирання сухих дерев було звернено 5% депутатських запитів.

Таким чином ми бачимо, що 2/3 депутатських запитів присвячені вирішенню поточних проблем мешканців міста, які повинні бути на контролі відповідних комунальних служб. Це ті питання, що стосуються здебільшого вузького кола виборців, які звернулися по допомогу до своїх обранців. Міська рада змушена розглядати необхідність спиляння окремо взятого сухого дерева, що становить небезпеку мешканцям міста. Юрій Перепека звертався з пропозицією викошувати траву на окремо взятій ділянці пішохідної частини.

Що ж стосується більш глобальних питань, які б виходили з власної ініціативи депутата, то таких небагато. Зокрема 8% запитів стосувались фактів порушення законодавства: боротьби з стихійною торгівлею, незаконним гральним бізнесом, незаконного будівництва, несанкціонованого підключення до електромереж будинку, грошових зборів у навчальних закладах, тощо. Ірина Губська звернула увагу депутатського корпусу на нав’язування у обов’язковому порядку проведення різноманітних заходів на базі шкіл. Разом з Геннадієм Гризодубом вони наголошували на недопустимості існування так званих «алкогольних притонів» біля магазинів, де організовувалися заклади громадського харчування з порушенням закону.

Серед питань, що можна віднести до категорії «інше» і становить 18% усіх запитів, були наступні: перейменування вулиць, виділення коштів на відновлення історичних пам’яток, закупівлю техніки та транспорту, виділення приміщень, демонтаж пам’ятників, викупу акцій держпідприємств та ін.

Цікавими є два запити, що стосувались лікування психічнохворих та попередження скоєння ними правопорушень. Депутат Сумської міської ради Ігор Перепека звернувся до міського голови з проханням «(враховуючи перебіг останніх подій у місті) надати мені інформацію, яким чином мешканням, сусіди яких мають неадекватну поведінку, психічні розлади або перебувають на обліку у психоневрологічному диспансері, можливо попередити правопорушення і трагічні випадки, скоєні особами у хворобливому стані, а також попередити вчинення такими особами антисоціальних дій через психічні розлади». Без уточнення конкретних причин такого запиту та, очевидно з тексту не належному адресату, запит був підтриманий міськрадою. При цьому рішення Сумської міської ради № 1660-МР від 25.01.2017 за результатами розгляду цього запиту назване інакше – «щодо попередження правопорушень та трагічних випадків».

Єдиний поданий Оксаною Кубрак депутатський запит у 2017 році стосувався невідомого об’єкту, оскільки до неї «звернулися мешканці будинків… по проспекту Михайла Лушпи стосовно невідомого об’єкту, який розташований поруч з вищенаведеними будинками». Міськрада, не встановивши предмет запиту, рішенням № 2009-МР від 26.04.2017 вирішила все-таки дізнатися у міського голови, чому на непізнаному об’єкті не ведуться ніякі роботи.

Підсумовуючи вищезазначене, можемо констатувати дивну ситуацію, коли мають місце депутатські запити з вимогою розібратися у «всім відомій ситуації» та з приводу наведення порядку на «невстановлених об’єктах».

Андрій Лозовицький, ГО «Ліга захисту» 

Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). 

Поділитися