30 серпня 2017 р. 16:43

Депутати Сумської міськради звітують про клумби та роздавання продуктових наборів

Депутати Сумської міськради звітують про клумби та роздавання продуктових наборів

Є депутати Сумської міської ради, які практично не висвітлюють питання своєї роботи безпосередньо на засіданнях ради та участі у голосуваннях

Активісти громадської організації «Ліга захисту» проаналізували про що звітують депутати Сумської міської ради, чи відповідають звіти вимогам законодавства та на кого ці звіти спрямовані.

Згідно Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» кожен депутат відповідає перед виборцями свого виборчого округу і їм підзвітним. Звіт депутата місцевої ради має бути періодичним і відбуватися не рідше одного разу на рік. Депутат зобов'язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян.

Звіт депутата повинен містити п’ять обов’язкових пунктів, а саме інформацію: про діяльність у раді та в її органах (участь у пленарних засіданнях, робота в постійних і контрольних комісіях, підкомісіях, робочих групах, виконання доручень ради та її органів тощо); про роботу у виборчому окрузі (прийом виборців, участь у загальних зборах громадян за місцем проживання, засіданнях органів самоорганізації населення, що проводяться в межах його виборчого округу, звітування перед виборцями і зустрічі з ними); про прийняті радою та її органами рішення, ініційовані депутатом; про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів, та про виконання доручень виборців свого виборчого округу (доручень, отриманих від виборців під час прийомів, письмових звернень тощо).

Депутати Сумської міської ради, які ігнорують виборців

Серед 42 депутатів міськради 7 не звітували.  Не мають звітів про свою депутатську діяльність В'ячеслав Калініченко, Оксана Малюк, Світлана Липова, Володимир Никоненко, Володимир Шилов, Андрій Баранов та Олександр Вегера. Майже всі ці депутати представляють ВО «Батьківщина» і лише Оксана Малюк представниця Блоку Петра Порошенка.

Про що звітують депутати

Прослідковується тенденція висвітлення інформації про роботу виключно у виборчому окрузі, наприклад, ремонт та встановлення дитячих майданчиків, ремонт та закупівля обладнання для шкіл та дитячих садочків свого округу, ремонт доріг, дахів, освітлення тощо. Є депутати Сумської міської ради, які практично не висвітлюють питання своєї роботи безпосередньо на засіданнях ради та участі у голосуваннях. Максимум, що вказують, так це відвідуваність сесій, подання депутатських запитів тощо. Тобто про важливі а тим більше скандальні рішення, про політику щодо тих чи інших міських проблем депутати практично не звітують. Також зовсім не йдеться про контроль за виконанням цих рішень. Особливо це стосується членів фракції партії «ВО «Батьківщина» у Сумській міській раді.

Наприклад, у звіті депутата Сумської міської ради Ольги Фірсової (ВО «Батьківщина»), вона зупиняється лише на тому, куди виділяла кошти. Також депутат у своєму звіті вказала наступні досягнення: «За допомогою депутатських звернень до голови правління «Укрзалізниці» та після комісійного обстеження був проведений демонтаж вуличної вбиральні, якою тривалий час ніхто не користувався. Була проведена обрізка та видалення аварійних дерев. Вітала ветеранів ВВВ з днем Перемоги та вручала продуктові пакети, які надавали спонсори. Організовувала та особисто брала активну участь щодо прибирання прибудинкової території біля буд. 3 що по вул. Привокзальна та проводила суботник в приведені в належний стан скверу на території ЧРЗ».

Звіт депутата від партії «Блок Петра Порошенка» Дмитра Наталухи також зовсім не містить інформації про його участь у роботі ради. Він розбитий на розділи «Дитячий садочок», «Клумба», «Освітлення», «Автомобіль для школи» тощо.

Депутат Дмитро Наталуха  і клумба, якій він приділив розділ у своєму звіті

Звіт лише про надання матеріальної допомоги та сприяння вирішенню проблем мешканців свого округу може містити ознаки непрямого підкупу виборців, яким не важливо за що голосує депутат, головне щоб дах і дитячий майданчик відремонтував. Крім того такий підхід депутатів до звітування нівелює в очах виборців основну функцію обранців: працювати у міській раді та її органах, розробляти та подавати рішення, що спрямовані на розвиток міста та громади.

Разом з тим голова депутатської фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Сумській міській раді Олександр Зименко у своєму звіті зосередився практично виключено на роботі у раді, детально розповівши про проекти рішень, які були ініційовані, про поправки до рішень та депутатські запити.

Одним із найбільш збалансованих за своїм змістовним наповненням є звіт депутата Андрія Крамченкова (партія «За Україну!»), який у своєму звіті висвітлив як роботу у міській раді, так і на окрузі.

Зокрема, депутат повідомив про свою позицію щодо важливих для міста рішень: «Під час засідань ради активно відстоював пропозиції громадськості щодо необхідності закупівлі великих автобусів зі 100% низьким рівнем підлоги, впровадження у виконавчих органах ради та комунальних підприємствах допорогових закупівель через електронну систему публічних закупівель ProZorro, збільшення ефективності використання коштів бюджету м. Суми, призначення на посади директорів комунальних підприємств за конкурсом тощо». Також він розповів про роботу з виборцями та розподіл депутатських коштів.

Серед депутатів, у яких звіт був змістовним та відповідає вимогами можна виділити звіт Володимира Чепіка (партія «За Україну!»), Дениса Бутенка (партія «Самопоміч»), Ігоря Перепеки (партія «Опозиційний блок») та інших.

Виходячи з проведеного аналізу, можна зробити висновок, що не всі депутати розуміють суть звіту і навіть не знають про те, що звіти мають відповідати певним вимогам. 

Нагадаємо, Громадські організації з восьми областей України приєдналися до ініціативи Одеської областної організаціі «Комітету вибоців Украини», та розпочали реалізацію ініціативи «Атестація депутатів місцевих рад». 

Приклад звіту у вигляді верстки буклета

Автор Ірина Стегній, ГО Ліга Захисту

Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). За реалізацію проекту в Сумській області відповідає громадська організація «Ліга захисту». Проект «Атестація депутатів місцевих рад» спрямовано на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості, підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад та низької поінформованості виборців про діяльність останніх. Моніторинг здійснюється за такими критеріями як повнота інформації про депутата та роботу його приймальні, проведення регулярного прийому виборців, відвідування сесій та засідань постійних депутатських комісій, подання депутатських запитів, виступи під час сесій, публічне звітування перед виборцями, достовірність відомостей у електронній декларації тощо. На основі аналізу відкритої інформації про кожного депутата буде виставлятися оцінка за кожним критерієм. Збір інформації здійснюється за допомогою аналізу інформації, розміщеної на офіційних сайтах рад, подачі інформаційних запитів, моніторингу ЗМІ, соціальних мереж, офіційних сайтів депутатів та політичних партій, від яких депутатів було обрано, письмових звернень до депутатів, моніторингових перевірок проведення прийому виборців депутатів. 

Поділитися