01 вересня 2017 р. 18:27

Чи завжди декларують конфлікт інтересів депутати Львівської міської ради

Чи завжди декларують конфлікт інтересів депутати Львівської міської ради

Повідомляючи про реальний чи потенційний конфлікт інтересів, депутати Львівської міської ради не завжди дотримуються процедури та утримуються від голосування за відповідні питання

Вимога для осіб, які уповноважені на виконання функцій місцевого самоврядування декларувати конфлікт інтересів передбачена статтею 35 Закону України "Про запобігання корупції". Таку ж норму містить і стаття 62 Регламенту Львівської міської ради 7-го скликання.

У разі виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів міський голова, секретар або депутат зобов’язаний озвучити заяву про наявний конфлікт інтересів та утриматись від голосування та прийняття рішення з цього питання. Крім того, про конфлікт інтересів може заявити будь-який інший член відповідного колегіального органу або учасник засідання, якого безпосередньо стосується питання, що розглядається.

Громадянська мережа ОПОРА у рамках проекту "Атестація депутатів місцевих рад" проаналізувала, як часто цю норму законодавства застосовували у Львівській міській раді протягом першої половини 2017 року.

На кожному пленарному засіданні голова міської ради, Андрій Садовий, (чи секретар міської ради - Анатолій Забарило) повідомляв про "відсутність конфлікту інтересів щодо питань, які пропонуються до розгляду на пленарному засіданні" а також звертався до депутатів з проханням оголосити, якщо у когось є, або може виникнути конфлікт інтересів при розгляді питань порядку денного. Протягом цього періоду про конфлікт інтересів заявляли лише 4 депутати.

Під час розгляду питання "Про продовження терміну здійснення підприємницької діяльності у тимчасових спорудах на території м. Львова" (пит. №60) на пленарному засіданні 2-3 березня про конфлікт інтересів заявили одразу два депутати - Петро Адамик (фракція "Блок Петра Порошенка "Солідарність") та Дмитро Чунис (фракція ВО "Свобода"). Питання стосувалося продовження терміну здійснення підприємницької діяльності до 31.05.2018 у більш ніж 1,5 тисячі тимчасових спорудах (МАФ), що розміщені на території м. Львова, а також здійснення зміни замовників більше 100 тимчасових споруд. Петро Адамик уточнив, що здійснюючи підприємницьку діяльність орендує деякі МАФи у підприємців, які зазначені в додатках до ухвали. Дмитро Чунис деталі конфлікту не пояснив.

Також Петро Адамик повідомляв про конфлікт інтересів і під час засідання 27 квітня, коли питання порядку денного стосувалося затвердження КВПФ "Будекстра" проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки на вул. Кукурудзяній, 4-а (пит. №45 у порядку денному).

Депутат від фракції "Блок Петра Порошенка "Солідарність" Роман Грицевич заявляв двічі про конфлікт інтересів під час розгляду питання про надання йому (фізичній особі - підприємцю Грицевичу Р. Є.) в оренду нежитлового приміщення на вул. І. Миколайчука, 9 - під час засідання 6 квітня, коли після відповідного повідомлення депутат попросив перенести розгляд даного питання, та під час наступного пленарного засідання — 27 квітня. Тоді депутат ще раз заявив про конфлікт інтересів стосовно цього питання (№ 35 порядку денного), однак взяв участь у голосуванні, віддавши свій голос "За".

На засіданні 06 квітня 2017 про конфлікт інтересів заявляв депутат фракції "Громадянська позиція", Назар Палідович під час розгляду питання надання ФОП Магоцькому Н. М. в оренду нежитлових приміщень (пит.25 порядку денного). Разом з тим, при внесення змін до даної ухвали під час пленарного засідання 29 червня депутат про конфлікт не заявив та позитивно голосував за відповідну ухвалу.

Отже, повідомляючи про реальний чи потенційний конфлікт інтересів, депутати Львівської міської ради не завжди дотримуються процедури та утримуються від голосування за відповідні питання.

Наталія Радиш

Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США).

 

Поділитися