11 вересня 2017 р. 15:27

Черкаські депутати пишуть запити і кидають докори

Черкаські депутати пишуть запити і кидають докори

За 6 місяців другого року повноважень Черкаська міська рада розглянула 27 депутатських запитів і підтримала 25 з них

 

Детальний аналіз протоколів засідань другої сесії Черкаської міської ради не лише допоміг скласти рейтинг депутатів в категорії "депутатські запити", але й виявити "совість ради" - депутата, який активно докоряв учасникам засідань.

Відповідно до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» при здійсненні  депутатських повноважень депутат місцевої ради має право на депутатське звернення,  депутатський запит, депутатське запитання. Вони є інструментами впливу депутата на установу або організацію будь-якої форми власності. Якщо у звернень і запитань є конкретний автор – сам депутат, то депутатський запит проходить процедуру затвердження на сесіях місцевої ради і, таким чином, перетворюється на підтриману радою вимогу до посадових осіб ради і її органів, міського голови, керівників підприємств,  установ і організацій, які розташовані або зареєстровані на відповідній території.

Питання, чи пишуть депутати Черкаської міської ради запити, завжди цікаве, оскільки таким чином можна зрозуміти, чи користуються вони всіма доступними засобами для захисту інтересів виборців.

ЧОО Комітету виборців України в рамках проекту «Атестація депутатів місцевих рад» здійснює моніторинг діяльності депутатів Черкаської міської ради впродовж другого року повноважень ради VIII скликання. Аналіз активності Черкаської міської ради за листопад 2016 – травень 2017 року свідчить, що депутати порівняно часто вдаються до внесення запитів.

За 6 місяців другого року повноважень Черкаська міська рада розглянула 27 депутатських запитів і підтримала 25 з них.

В 2015 році Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив результати подібного аналізу. Депутати ЧМР попереднього VII скликання за майже рік своєї роботи підтримали 42 депутатські запити. Тож на кінець другого року повноважень діючої ради ми можемо сподіватися на кращі показники.

Не всі депутати і не всі фракції були однаково активними. Аналіз статистичної інформації ускладнюється тим, що деякі представники депутатського корпусу змінили свою фракційну належність за цей рік.

Ми вирішили виходити з ситуації, що склалася на момент підготовки аналітичного звіту (вересень 2017 р.).

Найбільшу кількість запитів підготували депутати фракції Партії вільних демократів, ВО "Свобода" та позафракційні депутати.

Якщо ж дивитися на персоналії, то найбільш активними були депутати Олександр Згіблов (ПВД, 5 запитів), Ярослав Нищик (ВО "Свобода", 4 запити), Антон Ведула ("ВО "Свобода", 3 запити) та Микола Фомич (позафракційний, 3 запити). Це цілком відповідає попереднім даним, оскільки означені особи представляють фракції-лідери по запитам, при чому в тій же статистичній послідовності. Окремо варто звернути увагу, на те, що ця структура могла б бути геть іншою. З початку другого року повноважень кількість позафракційних депутатів в раді збільшилась в 26 раз - зникли фракції УКРОП та "Самопоміч", фракція ПВД "схудла" на 2 депутати. Нагадаємо, що структура ради виглядала таким чином:

Але станом на вересень 2017 року все докорінно змінилося. Тому запити Миколи Фоміча, Руслана Зорі, Сергія Очеретнього, Максима Шадловського та Олени Шевченко додали ваги когорті позафракційних депутатів.

 

 

 

 

 

Алла Юрковська, юрист ЧОО КВУ: «Під час аналізу протоколів засідань Черкаської міської ради, ми звернули увагу на те, що поруч із традиційними формами «запит», «звернення» та «запитання» досить часто звучить слово «докір».  Впродовж 10 засідань, що відбулися за півроку, депутати дорікнули один одному 15 разів, при чому більшість докорів кинув депутат П.Карась. Ми навіть окремо їх зафіксували, щоб всі могли ознайомитися з таким нетрадиційним інструментом депутатського впливу».

 

22/12/2016

Депутат Карась П.М.  кинув докір що у місті Черкаси відсутня протигрипозна вакцина.

16/12/2016

Депутат Карась П.М. кинув докір, що на вчорашній нараді, яка відбулася в ОДА з питання державних закупівель, не було жодного представника департаменту економіки, тендерного комітету, керівництва міста.

Громадська діячка Феофілова В. кинула докір, що ніхто з керівництва міста, департаментів не з’явилися на круглий стіл, організований громадськими активістами за участю народних депутатів, представників Кабінету Міністрів України,  щодо впровадження системи електронних закупівель «Прозоро» у місті.

Депутат Карась П.М. кинув докір, що на сесії відсутні керівники галузі житлово-комунального комплексу.

13/02/2017

Секретар міської ради Радуцький О.Р. кинув докір Феофіловій В., що свого часу проект рішення по електронним закупівлям було подано і підготовлено депутатською фракцією «Самопоміч» за участю В.Феофілової, а тепер вона звинувачує в усьому керівництво міста і депутатів.

Депутат Кіта І.М. кинув докір щодо оголошень старих назв зупинок кондукторами, зокрема на маршруті № 33 та щодо неввічливого спілкування з пасажирами.

Представник ГО Національного корпусу «Азов» Кухарчук Д.В. кинув докір міському голові за непослідовність: «Ось Ви мені дали грамоту за громадянську позицію, сумлінну працю у виконкомі, а тепер звільняєте…»

22/02/2017

Депутат Романов О.Ю. кинув докір, що відповідальність за непроходження  регуляторної процедури лежить на голові постійної комісії з питань економічного розвитку, інвестиційної політики, дерегуляції, бюджету, фінансів,тарифів та регуляторної політики Тренкіні Ю.В. та секретарі міської ради Радуцькому О.Р.

7/03/2017

Депутат Карась П.М.  кинув докір, що питання сьогоднішнього пленарного засідання не обґрунтовано як виняткове.

Депутат Романов О.Ю.    кинув докір, що в місті, зокрема неналежну увагу приділяють патріотично-виховній роботі з дітьми.

Депутат Лукирич С.І. кинув докір депутатам фракцій «Самопоміч» та «Черкащани» за непідтримку проекту рішення.

15/03/2017

Депутат Діскант Р.В. кинув докір, що депутатська фракція ВО «Батьківщина» підтримала два озвучені звернення. Запропонував переголосувати звернення, внесене депутатською фракцією ВО «Свобода».

Депутат Куча А.І. кинув докір, скільки можна виділяти кошти на КП «Черкасиінвестбуд», можливо, поставити питання про доцільність існування такого підприємства.

19/04/2017

Депутат Карась П.М.  кинув докір: яка потреба будувати ще один ЦНАП? Щоб Парцхаладзе чи ще хтось на цьому заробив?

Депутат Карась П.М. кинув докір Давиденку О.Г. тим, що він в інтерв’ю засобам масової інформації сказав, ніби в місті «всі» депутати, які проти нього голосують, мають свої «фірмочки», «магазинчики», «миєчки».

Наголосив, що такі заяви не відповідають нормам етики державного службовця, адже, наприклад, у нього кіосків немає.

*Докір — соціальна категорія, яка являє собою матеріальну реалізацію, більш узагальненої соціальної категорії поваги... В первісних племенах старці керують племенем не за допомогою сили, котрої в них вже не має, а за допомогою життєвого досвіду, котрий проявляється як дорікання до молодих та сильних.

Максим Михлик, Алла Юрковська

Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). За реалізацію кампанії «Атестації депутатів Черкаської міської ради» відповідає ЧОО Комітету виборців України.



 

 

 

Поділитися