18 грудня 2017 р. 17:22

Більшість депутатів Сумської міської ради не проводять прийом громадян за заявленим графіком та адресами

Більшість депутатів Сумської міської ради не проводять прийом громадян за заявленим графіком та адресами

Моніторинг роботи приймалень депутатів Сумської міської ради проходив восени 2017 року силами активістів громадської організації «Ліга захисту» та студентів Сумського державного університету. 

За словами кандидатки політичних наук, доцентки Сумського державного університету Андріани Костенко, етап моніторингу прийомів депутатів Сумської міської ради був важливим, але досить непростим. Інформація про час та місце прийомів була взята із сайту Сумської міської ради, а саме із додатку до рішення ради № 1893-МР  «Про організацію прийому громадян міста Суми депутатами Сумської міської ради VІІ скликання» від 5 квітня 2017 року. 

У цьому додатку до рішення Сумської міської ради про прийом виборців інформація розміщена повна: вказані місце і час (графік) проведення прийому, а також контактні дані депутатів чи їх приймалень. 

На жаль, в ході моніторингу виявилося, що оприлюдненої інформації про прийом виборців у більшості випадків не відповідає дійсності, а за окремими вказаними на сайті адресами прийом взагалі не ведеться і ніколи не вівся, а після звернення до депутатів телефоном, вони призначали зустріч не за тими адресами, які вказані у додатку.

"Незважаючи на складені та оприлюднені графіки прийомів, по факту приймають виборців згідно з графіком третина депутатів. Інші або були відсутні у вказаний час і в зазначеному місці, або просили домовлятися з ними про прийом індивідуально телефоном і заздалегідь. Це порушує принцип доступності депутатів, адже виборець не зобов’язаний шукати свого обранця телефоном, а повинен мати змогу прийти в час і день прийому та поспілкуватися з депутатом", - говорить Андріана Костенко.

Андріана Костенко зазначила, що лише третина депутатів проводить прийом згідно вказаного графіку та за визначеними адресами. Інші ж ігнорують свій обов’язок спілкуватися із виборцями напряму. 

Під час моніторингу було виявлено, що приймальні не працюють в наступних депутатів:
Володимир Никоненко - прийом здійснюється за попереднім записом по телефону, фактично за вказаною адресою приймальні немає; 

Максим Галицький - приймальня переїхала, але актуальна адреса приймальні не вказана;

Василь Гончаров - приймальня тимчасово не працює, коли відновить роботу - невідомо;

Віталій Жиленко - в приймальні в час прийому нікого не було, з депутатом зв'язатися не вдалося;

Дмитро Лантушенко - приймальня за вказаною адресою не працює;

Євгеній Скоробагатський - час і місце прийому не співпадають із заявленими на сайті - з депутатом треба зізвонюватися для запису на прийом;

Расул Галаєв - приймальня не працює;

Олександр Вегера - фактичного місця приймальні немає, а за місцем, що написане на сайті Сумської міської ради, нічого про приймальню не знають;

Світлана Липова - в день і час прийому приймальня була зачинена;

Дмитро Амосов - на прийом потрапити не вдалося;

Оксана Малюк - за вказаною на сайті Сумської міської ради адресою нічого не вдалося знайти.

Депутати Сумської міської ради полюбляють проводити  прийом громадян не згідно затвердженого ними ж графіку, а за попереднім записом по телефону. При цьому номери телефонів, які вказані у додатку до рішення, далеко не завжди працюють. 

З частотою проведення прийому виборців також виникають проблеми, адже депутати скаржаться, що мало виборців звертаються до них – не частіше одного-двох разів на місяць.

"Разом з тим, в умовах децентралізації значно зростає роль депутатів місцевих рад всіх рівнів, і подібні проекти це сигнал і суспільству, і депутатам, що увага до них з боку виборців буде більшою, що відповідальність їх також значно більша та додає. А пряме зобов’язання депутатів підтримувати зв’язок з виборцями, вивчати громадську думку та потреби громади, не рідше одного разу на місяць проводити особистий прийом громадян", - говорить експертка.  

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад з 8 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). В місті Суми за реалізацію ініціативи відповідає Громадська організація «Ліга захисту».

Поділитися