03 жовтня 2017 р. 22:19

Більшість депутатів Черкаської міської ради використовують соціальні мережі в своїй роботі

Більшість депутатів Черкаської міської ради використовують соціальні мережі в своїй роботі

Декілька депутатів не лише активно інформують про свою депутатську діяльність, але й позначають своїх колег

Соціальні мережі давно посіли вагоме місце в нашому спілкуванні. Якщо мова йде про інформування про депутатську діяльність, вони дозволяють здійснювати двосторонню комунікацію між депутатами, з однієї сторони, і виборцями, журналістами, громадськими організаціями з іншої.

В рамках моніторингу діяльності депутатів Черкаської міської ради впродовж другого року повноважень ради VIII скликання - «Атестація депутатів місцевих рад» - ми проаналізували, наскільки черкаські депутати активно використовують соціальну мережу Фейсбук з метою інформування про свою діяльність саме в ролі представників Черкаської міської ради.

Станом на 2 жовтня в Черкаській міській раді нараховується 41 депутат. З них 38 мають Фейсбук-акаунти. Не мають власної Фейсбук-сторінки депутати Р.Лола, М.Мирза та В.Соломаха.

Часто ми шукаємо інформацію про публічних осіб у відкритих джерелах інформації, в тому числі в соціальних мережах. Тому ми проаналізували наскільки інформативними є персональні аканти депутатів.

Лише 16 депутатів зазначили в своєму профілі, що вони є депутатами Черкаської міської ради, а 2 вказали, що вони працюються в Черкаській міській раді. Серед них - Артур Акопян, Володимир Бурячинський, Антон Ведула, Ігор Кіта, Тарас Коломієць, Іван Косенко, Станіслав Лукирич, Олексій Мельник, Валерій Міняйло, Ярослав Нищик, Олександр Радуцький, Олексій Романов, Сергій Тищенко, Юрій Тренкін, Микола Фомич, Альона Цегвінцева, Тетяна Чорнобіль, Максим Шадловський.

Аналіз сторінок депутатів показує, що 19 депутатів активно використовують соціальну мережу для інформування про свою діяльність, а також забезпечують двосторонній зв’язок, відповідаючи на коментарі та коментуючи дописи. 8 депутатів підтримують свій профіль час від часу, а 11 взагалі не використовують соціальну мережу для інформування про свою діяльність: О.Дишлюк, В.Косяк, І.Кривошеєв, Г.Кузьменко, О.Мельник, С.Очеретній, Р.Петрик, С.Тищенко, Т.Чорнобіль, М.Шадловський, Р.Шевченко.  

Декілька депутатів не лише активно інформують про свою депутатську діяльність, але й позначають своїх колег, журналістів та громадських активістів в своїх дописах, охоплюючи таким чином якомога більшу аудиторію, оскільки ці дописи відображаються в життєписі всіх позначених осіб. Особливо помітна Фейсбук активність секретаря Черкаської міської ради Олександра Радуцького та голови комісії з питань економічного розвитку, інвестиційної політики, дерегуляції, бюджету, фінансів, тарифів та регуляторної політики Юрія Тренкіна.

Хочеться відмітити депутатів, які активно дописують в Facebook, коментують дописи та відповідають на коментарі: Антон Ведула, Володимир Гриценко, Олександр Згіблов, Руслан Зоря, Павло Карась, Ігор Кіта, Тарас Коломієць, Іван Косенко, Андрій Куча, Станіслав Лукирич, Ярослав Нищик, Олександр Радуцький, Олексій Романов, Іван Сухарьков, Юрій Тренкін, Микола Фомич, Олена Шевченко, Максим Шило.

Алла Юрковська, керівник проектів ЧОО КВУ: "Обрання людини депутатом органу місцевого самоврядування наділяє її певними повноваженнями і статусом. Людина перестає бути просто особистістю, незалежною у своїх вчинках, і втрачає деякою мірою свободу висловлювань, оскільки її думки розцінюються не як персональна думка, а як публічна позиція".

Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). 

Поділитися