03 листопада 2017 р. 14:16

Атестація депутатів Львівської міської ради: визначено лідерів й аутсайдерів з проведення прийомів виборців

Атестація депутатів Львівської міської ради: визначено лідерів й аутсайдерів з проведення прийомів виборців

В рамках кампанії "Атестація депутатів місцевих рад", яка охоплює вісім областей України, Громадянська мережа ОПОРА презентувала результати моніторингу інформування та здійснення прийому виборців депутатами Львівської міської ради 

В рамках кампанії "Атестація депутатів місцевих рад", яка охоплює вісім областей України, Громадянська мережа ОПОРА на сьогоднішній прес-конференції презентувала результати моніторингу інформування та здійснення прийому виборців депутатами Львівської міської ради. 

"Нами було проаналізовано один з важливих компонентів депутатської діяльності – прийом громадян депутатами Львівської міської ради. Для цього ми здійснили перевірку трьох груп даних: біографічні дані кожного депутата, інформування виборців про графік прийому громадян та фактичне здійснення прийому кожним депутатом міської ради згідно графіку", - розповідає Ірина Швець, інформаційний директор Львівського представництва Громадянської мережі ОПОРА.

"Наша гіпотеза про легкий доступ до усіх потрібних даних, на жаль, не підтвердилася", - ділиться Ірина Швець. Аналіз інформування виборців про графік прийому громадян депутатами міської ради вже на самому початку виявив ряд проблем. Основною перепоною є те, що нескоординованість взаємодії між Секретаріатом Ради, який відповідальний за розміщення інформації на інформаційному порталі, та місцевими партійними осередками щодо графіку здійснення прийому їхніми депутатами (наприклад, "БПП "Солідарність" та Об’єднання "Самопоміч"). Деякі фракції міської ради затверджують власні графіки, а подекуди коригують наявні, що ускладнює розуміння час та місця прийому громадян.

Тарас Радь, аналітик ОПОРИ розповідає: "На основі аналізу інформації про прийом громадян нам вдалося структурувати дані усіх депутатів, по-перше, у відповідності до частоти здійснення ними прийому громадян протягом місяця, що становить переважно двічі (45%) і рідше один раз (27%) на місяць, а по-друге, також проаналізувати місця, у яких здійснюється прийом – у 41% депутати використовують приміщення комунальної форми власності і рідше здійснюють прийоми у приміщеннях місцевих рад (20%)".

Останній компонент аналізу полягав у перевірці фактичного здійснення усіма депутатами прийому громадян згідно із зазначеним графіком. За результатами моніторингу вдалося підтвердити проведення прийому громадян 34-ма депутатами (53%). У випадку інших 30-ти депутата Львівської міської ради нам або не вдалося потрапити на прийом з причин відпустки (щорічної або декретної), здійснення нерегулярного прийому або у зв’язку з відсутністю чи неоднозначністю інформації про час та місце прийому. Найкращий показник у депутатів фракції Української Галицької Партії (3 з 4 депутатів), фракцій ВО "Свобода" (6 з 8 депутатів) та Громадянської позиції (4 з 7 депутатів) і дещо гірший у "Народного контролю" (3 з 6 депутатів) і Об’єднання "Самопоміч" (13 з 24 депутатів). Найнижчий показник у депутатів з фракції політичних партій БПП-"Солідарність" (3 з 10 депутатів) і дещо кращий у депутатів з фракції Українське об’єднання патріотів – УКРОП" (2 з 5 депутатів).

"За підсумками аналізу нами були розроблені рекомендації для депутатського корпусу, фракціям та місцевим осередкам політичних партій і Секретаріату Ради Львівської міської ради для врахування й усунення недоліків, які були виявлені процесі моніторингу, а також виправлення ситуації у частині інформування та здійснення депутатами прийому громадян у відповідності до вимог українського законодавства", – резюмують представники мережі ОПОРА. 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те, як здійснювалось оцінювання та про його результати можна дізнатись:

На сайті організації

В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

В соціальній мережі Facebook на сторінці: «Місцеві депутати. Атестація».

Повний звіт читайте ТУТ.


Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 14 місцевих рад з 8 областей України. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізовується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У Львові за реалізацію ініціативи відповідає Громадянська мережа ОПОРА.

 

Поділитися