29 травня 2017 р. 03:00

23 з 26 депутатів Роздільнянської міської ради оприлюднили свої декларації, - результати

23 з 26 депутатів Роздільнянської міської ради оприлюднили свої декларації, - результати

1 травня минув термін подачі щорічних декларацій для осіб, які згідно з законом «Про запобігання корупції» подають їх вперше

1 травня минув термін подачі щорічних декларацій для осіб, які згідно з законом «Про запобігання корупції» подають їх вперше. 23 із 26 депутатів Роздільнянської міськради успішно розмістили свої е-декларації за 2016 рік.

Нагадаємо, 30 березня 2017 року набув сили Закон «Про внесення змін в деякі закони України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб». Він пережив бурхливі обговорення не тільки в Верховній Раді, а й на місцях — в містах і селах Одещини, адже декларувати щорічно свої доходи в електронному вигляді тепер мають не лише чиновники і підприємці, а й депутати різних рівнів.

У квітні, на пленарному засіданні  XVIII сесії Роздільнянська районна рада навіть затвердила ініційоване головою райради Феліксом Сігалом та його заступником Сергієм Криловим звернення до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів про виключення сільських, міських і навіть районних рад із переліку суб’єктів обов’язкового щорічного електронного декларування. Посилалися не недостатню комп’ютерну грамотність депутатів, на нестачу часу і навіть на відсутність доступу в Інтернет, хоча всі сільські ради району той доступ мають, без винятків. Втім, як зазначає секретар Роздільнянської міськради Олександр Ісаєв, ніхто не питав — чи згодні депутати міськради підписати це звернення.

Переважна більшість депутатів міськради подала декларації ще у березні. Правда, Оксана Дмитренко («Батьківщина») зауважує, що розміщення вартувало їй чимало часу та нервів — довелося скористатися комп’ютерною допомогою та звертатися на «гарячу лінію».

Допомогу в розміщенні декларації можна було отримати і в міській раді, і всім, хто звернувся, — говорить Олександр Ісаєв, — вона була надана.

Троє депутатів міськради - Тетяна Пушкаренко (Радикальна партія Олега Ляшка), Віталій Доронін («Відродження») та Ганна Головко («Відродження»)  розмістили свої декларації у квітні, а ще троє — Олександр Гандибул («Батьківщина», Василь Писаренко (Радикальна партія Олега Ляшка) та Владислав Долгій («Опозиційний блок») аж у травні.

Троє депутатів е-декларації не розмістили — Григорій Свадковський  (Аграрна партія), Дмитро Комков («Опозиційний блок») і Сергій Голубов («Опозиційний блок»).

Григорію Свадковському, як він прокоментував, не вдалося розмістити декларацію через проблеми з сайтом, що весь час «зависав». На роботу сайту поскаржився і наймолодший депутат міськради Сергій Голубов, який теж хотів оприлюднити свої доходи, та не зміг це зробити вчасно. Він вважав, що у травні вже й пізно декларацію розміщувати, та після розмови з кореспондентом ІзбірКому буде іще повторювати спроби.

Єдиний, з ким не вдалося зв’язатися, щоб отримати хоч якісь пояснення щодо невиконання закону — депутат від «Опоблоку» Дмитро Комков. Вказаний ним для зв’язку телефон недійсний.  Та, як коментує ситуацію Олександр Ісаєв, — на зв’язок депутат не виходить вже дуже давно, із 16 сесійних засідань він відвідав лише 6. А лист міського голови, направлений на початку травня до керівника районного партійного осередку про ігнорування депутатських обов’язків, поки що лишається без відповіді.

На офіційному сайті  міської ради е-декларації не розміщені, і  роздільнянцям, які захочуть ознайомитися зі статками своїх обранців, треба самостійно звертатися на сайт Національного Агентства з питань запобігання корупції і шукати в реєстрі. 

Нагадаємо, що всі депутати Білгород-Дністровської міськради впоралися із завданням і подали е-декларації, хоча й не всі - вчасно. 

Проект «Атестація депутатів місцевих рад» здійснюється за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). Проект спрямовано на підвищення рівня відкритості, прозорості та підзвітності місцевих депутатів, а також збільшення поінформованості громадян, про діяльність представників їх інтересів в місцевих радах.

Поділитися