06 липня 2023 р. 08:42

Стали відомі херсонські депутати-аутсайдери

Фото ілюстративне: Гривна

(Фото ілюстративне: Гривна)

Діяльність депутатів Херсонської міської ради VIII-скликання за результатами 2-го року здійснення ними своїх повноважень оцінили в рамках кампанії "Атестація депутатів місцевих рад".

За методикою, оцінювання депутатів міських рад відбувається двома шляхами: за об’єктивними показниками діяльності депутатів і за суб’єктивною експертною оцінкою. Наявність суб’єктивної експертної оцінки обумовлена необхідність адекватного відображенням локального контексту Херсонської міської ради.

 У порівнянні з першим роком каденції 63% депутатів депутати Херсонської міської ради VIII-го скликання погіршили свої оцінки: це 12 депутатів з фракції "Нам тут жити", 5 депутатів з фракції "Європейська Солідарність", 5 депутатів з фракції "Слуга народу", 8 позафракційних депутатів. Варто зауважити, що позафракційними вважались всі депутати, які належали до фракцій заборонених партій — "Блок Сальдо" і "ОПЗЖ".

14 депутатів зберегли свої показники без змін: 3 депутатів з фракції "Нам тут жити", 1 депутат з фракції "Європейська Солідарність", 4 депутатів з фракції "Слуга народу", 6 позафракційних депутатів. Здебільшого незмінними залишились негативні оцінки (1-2 бали).

Троє депутатів покращити свої оцінки — Євгенія Бєла та Андрій Медведєв (фракція "Слуга народу"), Олександр Ложичев (фракція "Європейська Солідарність").

Найгірші оцінки отримали два позафракційні депутати — Михайло Опанащенко, Антон Хмаро.


Інфографіка: Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень

Оцінку в 5 балів за об’єктивними показниками не отримав жоден депутат. Лідерами є п’ятеро депутатів, що отримали оцінку в 4 бали: Андрій Медведєв, Євгенія Бєла з фракції "Слуга народу", Олександр Ложичев, Оксана Погомій з фракції "Європейська Солідарність", Віталій Бєлобров з фракції "Нам тут жити". Варто зауважити, що набрати 5 балів за об’єктивними показниками під час окупації було неможливо з технічних причин.

Відомо, що депутату з Генічеська повідомлено про підозру за публічне використання комуністичної символіки.

Відомо також, що за даними громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад", після 24 лютого 2022 року з дев'ятеро депутатів Одеської міської ради перестали відвідувати пленарні засідання. 

Також жоден з одеських обранців не отримав оцінку "5".

Володимир Шкаєв

Поділитися