29 серпня 2023 р. 14:31

Херсонські депутати не відзвитували про свою діяльність

Фото ілюстративне: Херсонська міська рада

(Фото ілюстративне: Херсонська міська рада)

Від третини до половини депутатів 16 міських рад обласних центрів підпадають під норму законодавства про відкликання місцевих депутатів за результатами другого року своєї діяльності. Так, лише 10% депутатів Херсонської міської ради провели публічне звітування про свою діяльність, - свідчать результати моніторингу, проведеного громадською кампанією "Атестація депутатів місцевих рад".

Моніторингом були охоплені депутати міських рад Вінниці, Запоріжжя, Івано-Франківська, Києва, Кропивницького, Львова, Луцька, Миколаєва, Одеси, Рівного, Сум, Харкова, Херсону, Хмельницького, Черкас та Чернігова.

У цьому дослідженні йдеться про те, що лише про одного депутата Херсонської міської ради оприлюднені біографічні відомості (інформація про освіту, про досвід роботи, поточне місце роботи, про партійну приналежність, а також фотокартка) на міському сайті.


Фото: Атестація депутатів місцевих рад

При цьому інформація про адресу, графік прийому громадян, а також контактні відомості, за якими можна записатися на прийом, оприлюднена щодо всіх депутатів Херсонської міської ради.


Фото: Атестація депутатів місцевих рад

Попри такі хороші показники оприлюднення інформації про здійснення прийому громадян, повнота (адреса, дні, час прийому та контакти) оприлюдненої інформації виглядає гірше: для депутатів Херсонської міськради (ХМР) – 92%.

Що ж стосується самого прийому громадян, то регулярний (не менше одного разу на місяць) прийом громадян, згідно з моніторингом Атестації депутатів місцевих рад, проводять лише 19% депутатів ХМР.


Фото: Атестація депутатів місцевих рад

Діяльність місцевих депутатів умовно можна поділити на дві частини – робота із виборцями та робота в міській раді. Робота в міській раді в більшості передбачає участь в засіданнях постійних депутатських комісій та пленарних засіданнях сесій, де приймаються рішення міської ради.

Згідно з моніторінгом Атестації депутатів місцевих рад, лише 58% депутатів Херсонської міської ради відвідали більше 90% засідань сесій. 31% депутатів відвідали від 70 до 90% засідань.


Фото: Атестація депутатів місцевих рад

Пропуск більше половини засідань сесій протягом року є підставою для відкликання депутата місцевої ради. У Херсонській міській раді 7% депутатів, які пропустили більше половини пленарних засідань сесій.

Також у моніторингу йдеться про те, що лише 43% депутатів ХМР відвідали всі засідання депутатських комісій.


Фото: Атестація депутатів місцевих рад

Депутати також неохоче презентують звіти на зустрічах з виборцями.

Незважаючи на те, що відсутність звітування також є підставою для відкликання місцевого депутата, лише 10% депутатів Херсонської міської ради провели публічне звітування про свою діяльність. Тексти звітів були оприлюднені.


Фото: Атестація депутатів місцевих рад

Відомо також про те, що миколаївські депутати погано комунікують з виборцями.

Також відомо про те, що під час презентації підсумків діяльності депутатів Херсонської міської ради VIII-скликання за результатами 2-го року здійснення ними своїх повноважень у рамках всеукраїнської громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" було показано основні тенденції за критеріями відкритості та прозорість.

Володимир Шкаєв

Поділитися