08 листопада 2023 р. 11:52

Депутати Одеської облради зобовʼязалися відзвітувати перед виборцями до кінця січня

Депутати обласної ради. Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Депутати обласної ради. Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

, Депутати Одеської обласної ради під час сесії 3 листопада встановили терміни свого звітування перед виборцями. 

Як інформує пресслужба всеукраїнської громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад", яку координує Одеський Комітет виборців, третій рік повноважень місцевих депутатів спливає у листопаді-грудні 2023 року, тож для обранців наступає чергова  звітна кампанія.  

За прийняття цього рішення проголосував 51 депутат, загалом підтримали голосування депутати від фракцій "Батьківщина", "Довіряй ділам" та "Слуга народу".

Як зазначають аналітики "Атестації депутатів місцевих рад, на сайті Одеської обласної ради можна переглянути звіти депутатів за два попередні роки. У 2021 році звіти  подали 73 депутати, у 2022 році - 66 депутатів. 

Статтею 16 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" передбачений обов'язок депутата місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян. 

Обласна рада своїм рішенням деталізувала цю норму закону, визначивши термін звітування про роботу депутатів за 2023 рік перед виборцями протягом січня 2024 року.  
Також у термін до 31 січня 2024 року депутати зобов'язані проінформувати обласну раду про результати обговорення звітів про свою роботу, зауваження і пропозиції, висловлені виборцями на адресу ради та її органів, а також про доручення, надані депутатові у зв’язку з його депутатською діяльністю.

Апарат обласної ради, своєю чергою, протягом місяця після кінцевої дати надання інформації зобов'язаний розмістити її на офіційному сайті.

"Затвердження термінів звітування депутатів Одеською обласною радою є позитивною практикою, але не через сам факт такого рішення, а через визначення адекватних строків для звітування депутатів. Наприклад, в Одеській міській раді кінцевим терміном звітування є 31 березня, тобто депутати можуть звітувати протягом шести місяців після закінчення чергового року своїх повноважень. З іншого боку, місяць на оприлюднення на вебсайті ради текстів депутатських звітів — це дуже багато. Оптимально оприлюднювати текст звіту не пізніше ніж через 10 днів після його отримання апаратом ради", - вважає голова Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" Анатолій Бойко.

Нагадаємо, відповідно до закону, звіт депутата місцевої ради повинен містити відомості:

  • Про діяльність депутата у раді та в її органах, до яких його обрано. 
  • Про роботу депутата у виборчому окрузі. 
  • Про прийняті радою та її органами рішення. 
  • Про хід виконання рішень, прийнятих радою та її органами. 
  • Про особисту участь депутата в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів, а також доручень виборців свого виборчого округу. 

Кирило Бойко

Поділитися