08 січня 2023 р. 09:34

Одеська компанія без конкурентів виграла 27-мільйонний тендер

Фото: Центр публічних розслідувань

(Фото: Центр публічних розслідувань)

Комунальна установа "Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Київського району Одеси" вирішила укласти угоду про надання харчування школярам із приватним підприємством "Раціон груп".

За даними системи електронних закупівель Prozorro, компанія має отримати 27 мільйонів до 31 грудня 2023 року. 

Закупівля проводилася, вже традиційно, як відкриті торги з особливостями, тож конкурентів у компанії не було. 

Загалом приватне підприємство має організувати годування 6 тисяч 208 людей у 20 школах району, й отримати за це впродовж року 27 мільйонів 700 тисяч гривень. 

Утім тендери без аукціону стали звичайним явищем. Кабінет Міністрів України взагалі змінив правила проведення торгів. Це пояснили тим, що через постійні обстріли з боку рф об’єктів енергетичної інфраструктури не всі учасники торгів у системі електронних закупівель Prozorro мають можливість брати участь в електронних аукціонах.

Тож уряд тимчасово скасував електронні аукціони.

Взагалі аналітики Центру публічних розслідувань у вересні 2022 року зазначали, що через війну в Одесі вирішили підвищити вартість на гаряче харчування школярів вже з листопада.  Експерти проаналізували тендери та відзначили, що в Одесі є кілька компаній, які регулярно отримують гроші за організацію харчування в школах та лікарнях міста. 

Як зазначають аналітики, "Раціон груп" частіше за все отримує гроші за харчування для школярів саме Київського, а ще Малиновського районів Одеси. 

Компанію експерти умовно об'єднали із компанією "Провіант сервіс". Вони є правонаступниками одеського ПП "Олімпія Сервіс", яким володіли Максим Яценко та Тетяна Тарасюк. Раніше "Олімпія Сервіс" належала Світлані Співак - матері одіозного політика Дмитра Співака. 

Зараз, за даними сервісу YouControl, належить Максиму Яценку. 

Вже цього року Комунальне некомерційне підприємство "Міська клінічна лікарня №11" Одеської міської ради обрало компанію, яка годуватиме постраждалих внаслідок військової агресії російської федерації в Україні. Годувати пацієнтів буде товариство з обмеженою відповідальністю "Фабрика смаку" за 9 мільйонів 33,8 тисячі гривень.   

Кирило Бойко

Поділитися