22 лютого 2022 р. 12:45

У порту "Південний" відремонтують два причали за понад 700 мільйонів

У порту "Південний" відремонтують два причали за понад 700 мільйонів

Адміністрація морського порту "Південний" оголосила тендер для обрання компанії, якій заплатять за капітальний ремонт причалів №№ 5,6.

Про це йдеться в системі електронних закупівель Prozorro.

Аукціон з очікуваною вартістю закупівлі у 783 мільйони 446,9 тисяч гривень має відбутися 5 квітня, а роботи мають бути завершені до 31 грудня 2024 року.

Виконання робіт передбачається виконувати поетапно - окремими ділянками (секціями), що дозволяє не  виводити з експлуатацію всю споруду.

Роботи з капітального ремонту включають:

  • виконання підготовчих робіт, в тому числі: улаштування тимчасового будівельного майданчика (включно з покриттям території) в районі колишньої бази механізації РБУ, підключення тимчасових та перенесення існуючих інженерних мереж, які потрапляють в зону проведення робіт, організація проїздів, доріг та огородження будмайданчика, тощо;
  • створення майданчика (з пересуванням його вздовж фронту робіт ) для виготовлення, зберігання та занурення трубчастих паль, улаштування кордонної та тилової розвантажувальних платформ;
  • посилення кордонної розвантажувальної платформи шляхом улаштування додаткового ряду паль діаметром 1 тис. 220х14 мм. Крок паль в повздовжньому напрямку – 3,36 м що співпадає з кроком паль що існують. Позначка низу паль прийнята -32,66 м БСВ. Для захисту паль в зоні перемінного рівня та для забезпечення спільної роботи системи «паля - ростверк» влаштовані монолітні залізобетонні пробки;
  • включення в роботу кордонної розвантажувальної платформи додаткового ряду паль виконано за допомогою улаштування вузлів омонолічування, оголення арматури в необхідних місцях та встановлення анкеруючих стрижнів в ригель, що існує. Довжина вузлів співпадає з довжиною секції причалу;
  • улаштування тилової розвантажувальної платформи – ростверку з двома додатковими рядами паль діаметром 1 тис. 220х14 мм. Крок паль в повздовжньому напрямку – 3,36 м, в поперечному напрямку – 3,6 м. Палі розташовані  в одному створі з палями що існують. Позначка низу паль прийнята -32,66 м БСВ. Для захисту паль в зоні перемінного рівня та для забезпечення спільної роботи системи «паля - ростверк» влаштовані монолітні залізобетонні пробки. Верхня будова розвантажувальної платформи – монолітний залізобетонний ростверк перетином 6,4х1,55 (Н) м. На секцію причалу передбачено улаштування 2-3 ростверків в залежності від довжини секцій. Між ростверками передбачено встановити збірні залізобетонні плити товщиною 35 см. 

Занурення паль виконуватиметься за технологією, що повинна мінімізувати вплив на існуючі споруди причалів №№5,6, у наступній послідовності:

  • буріння з установкою обсадної труби діаметром 1,5 тис. мм до відм. -18 м;
  • лідерне буріння діаметром 1 тис. 60 з відм. -18,0 до відм.-27 в твердих глинах;
  • лідерне буріння діаметром 1 тис. 60 з відм. -27 в твердих глинах до відм.-30 у вапняку;
  • віброзанурення палі-оболонки до відм. - 22,0 м;
  • заглиблення палі-оболонки дизель-молотом з енергією удару 224 kNm з відм. -22,0 м до до відм. - 32,66 м;
  • демонтаж обсадної труби.
  • виконання робіт з улаштування електрохімічного захисту від корозії - здійснюється протекторами по типу ПАКМ-65-Кл масою 65 кг, у кількісті - 969 шт. Електрохімічному захисту підлягають шпунтова фасадна стінка причалів №№ 5, 6, торець причалу №5. Протектори встановлюються безпосередньо на шпунтову стінку з кріпленням до закладних деталей за допомогою болтового з'єднання, що дозволяє виконувати заміну відпрацьованих протекторів. Монтаж системи захисту здійснюється зварюванням закладних елементів з протекторами під водою до шпунтових паль за допомогою водолазів.
  • влаштування автоматизованої системи раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення, яка передбачає комплекс систем.

Нагадаємо, Міністерство інфраструктури України планує залишити під контролем держави лише порт "Південний", а інші віддати на приватизацію. 

Приватизувати мають Одеський, Миколаївський та Чорноморський порти.

Щодо пасажирського комплексу Одеського порту, то його буде передано в концесію. У МІУ вже готують необхідні законодавчі зміни та проводять відповідну роботу з Фондом державного майна.

Фонд держмайна готує до продажу Білгород-Дністровський морський торговельний порт та Усть-Дунайський порт. 

Приватизація шести обленерго, що залишилися у власності держави, і Одеського припортового заводу (ОПЗ) перенесена з другого півріччя 2021 року на перше півріччя 2022 року. 

Поділитися