03 лютого 2022 р. 20:57

У кожній третій перевіреній минулого року декларації НАЗК знайшло недостовірності

У кожній третій перевіреній минулого року декларації НАЗК знайшло недостовірності

Національне агентство з питань запобігання корупції минулого року перевірило 1 тисячу 26 декларацій та виявило недостовірні відомості у кожній третій декларації на загальну суму понад 1,2 мільярд гривень.

Про це повідомили у пресслужбі НАЗК.

Зокрема виявлено порушення у деклараціях двох міністрів, шести суддів вищих судів, 35 народних депутатів.

"Проте найважливішим є те, що ми суттєво змінили підхід до перевірки декларацій, впровадили новації, які у найближчій перспективі не дозволять потрапляти корупціонерам на державні посади", – зазначає заступник голови НАЗК Роман Сухоставець

У 80% декларацій, які пройшли швидку перевірку, виявлено ознаки кримінального або адміністративного порушення. Загальна сума недостовірних відомостей – 127,7 млн гривень.

Також у 2021 році НАЗК підготувало 12 матеріалів про виявлені під час перевірки декларацій ознаки необґрунтованості активів та незаконного збагачення на загальну суму 84,8 млн гривень. Матеріали передано до САП для звернення до ВАКС з позовом про визнання активів необґрунтованими та стягнення їх у дохід держави.

Зазначимо, що декларації депутатів Одеської обласної ради Івана Фурсіна та Олега Кутателадзе опинилися у п'ятірці декларацій, в яких Національне агентство з питань запобігання корупції у минулому році виявило недостовірні відомості на значну суму.

Національне агентство з питань запобігання корупції оприлюднило довідку про результати повної перевірки декларації за 2020 рік депутата Усатівської сільської ради Одеського району Одеської області Віктора Бербера.

За заявою НАЗК, недостовірні дані в декларації депутата відрізняються від достовірних на 28 мільйонів 399,8 тисяч гривень. 

Раніше Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, що депутат Коноплянської сільради Березівського району Микола Обухін вказав недостовірну інформацію в своїй декларації за 2020 рік. 

Поділитися