12 серпня 2022 р. 10:43

Міністерство цифрової трансформації пропонує закрити важливі частини реєстрів, - експерт

Сергій Мільман. Фото: AIN.UA

(Сергій Мільман. Фото: AIN.UA)

Міністерство цифрової трансформації оприлюднило проєкт змін до Постанови № 835, який на думку керівника сервісу YouControl Сергія Мільмана, призведе до підвищення корупційних ризиків.

Міністерство пропонує прибрати з публічного доступу суспільно важливу інформацію, зазначає експерт в дописі видання AIN.UA.

"Зокрема планують закрити історичну інформацію: фінзвітність компаній, декларації посадовців, дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, дані реєстру корупціонерів, відомості державного земельного кадастру та безліч іншої інформації. Значного занепокоєння викликає пропозиція надавати право розпорядникам самим вирішувати, що вони можуть публікувати або не публікувати: «допускається часткове та/або повне припинення надання доступу до оприлюднених наборів даних».  Тобто перелік закритої інформації, на жаль, може збільшитись", - зазначив Сергій Мільман.

На думку керівника сервісу YouControl, закриття цієї інформації велика помилка, яка "вже коштує Україні мільярди доларів". 

"Сервіси, проєкти, ініціативи, цілі сфери залежні від публічних даних стали. Але навіть не це найстрашніше. Тривожить, що суспільство – сліпе. Всі ми живемо в темряві, не розуміємо, що відбувається навколо і не можемо адекватно діяти. Втрачаємо дорогоцінний час, деградуємо і помалу рухаємося в напрямку авторитарних країн. Ще до всього цього «граємо на руку» ворогу. І мені дуже прикро, що закриття публічних реєстрів уряд намагається приховати за добрими намірами, які називають «ризики для національної безпеки». Справжніми ризиками національній безпеці і є кроки влади в напрямку обмеження доступу до відкритих даних, які ми зараз, на жаль, спостерігаємо", - наголошує експерт.

Наприклад, без даних реєстру декларацій, на думку Сергія Мільмана, значно погіршиться рівень громадського контролю за діями влади, адже зупиниться процес виявлення корупційних ризиків чиновників на підставі аналізу фактів про динаміку майнового стану декларантів. 

"Замість системного аналізу проблем корупції ми повернемося до фрагментованих та вибіркових антикорупційних розслідувань. У свою чергу, послаблення громадського контролю і підзвітності влади може призвести до перевитрат бюджетних коштів та неефективного їх використання. А це особливо критично в умовах нинішнього рекордного дефіциту бюджету і викликаного ним «інфляційного навісу»", - стверджує експерт.

Відсутність можливості для ідентифікації та перевірки компаній, їхніх керівників, засновників і кінцевих бенефіціарів, яку надає Єдиний реєстр юридичних осіб, створює, на думку експерта, низку проблем при співпраці між контрагентами, посилює ризики фінансової системи України і генерує численні порушення вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу. Зокрема, в частині виявлення "російського сліду" в українському корпоративному секторі.

Закриття реєстру корупціонерів Сергій Мільман порівнює із цілеспрямованою диверсією, що "віддалятиме Україну від перемоги, в тому числі з репутаційних причин". Адже питання громадського контролю в Україні хвилюють не лише західних політиків, а й кінцевих донорів міжнародної підтримки – платників податків і виборців у цих західних країнах.

Закриття фінансової інформації про звітність компаній, за оцінками керівника сервісу YouControl,  дуже негативно впливає на довіру між контрагентами, працівниками та роботодавцями, а також ускладнює процес пошуку можливостей при переорієнтації бізнес-моделей компаній в умовах війн на нові ринки. А це, в свою чергу, на макрорівні стримуватиме процеси економічного відновлення України.

Відсутність даних про ліцензії може призвести до масових зловживань недобросовісними виробниками та надавачами послуг.

Внаслідок закриття Державного земельного кадастру та Публічної кадастрової карти України, суттєво збільшуються корупційні ризики на місцевому рівні, оскільки зникає можливість громадського контролю та публічного моніторингу за зміною прав власності. 

Поділитися