18 січня 2022 р. 09:08

Аудитори вимагають від управління мерії пояснень через збільшення вартості реставрації будинку Лібмана

Аудитори вимагають від управління мерії пояснень через збільшення вартості реставрації будинку Лібмана

Спеціалісти Південного офісу Державної аудиторської служби України вважають, що під час виділення компанії "Таурус" понад 7 мільйонів на додаткові роботи з реставрації будинку Лібмана в Одесі управління капітального будівництва Одеської міської ради порушило закон.

Зокрема аудитори вимагали пояснити, яким чином та на підставі яких документів здійснювалося обґрунтування розміру бюджетного призначення, технічних та якісних характеристик предмета закупівлі та визначено його очікувану вартість. 

Справа в тому, що згідно з угодою компанія отримає додатково 7 мільйонів 877,2 тисячі гривень, а це більше ніж 50% від 15 мільйонів 754,5 тисяч гривень, які компанія отримає за основним тендером. 

Закон "Про публічні закупівлі" дозволяє проведення переговорної процедури в разі, якщо очікувана вартість закупівлі не перебільшує 50% від основної суми тендеру. В іншому випадку слід проводити аукціон. 

Втім, управління у своїй відповіді на запит аудиторів зазначило, що є виконавчим органом Одеської міської ради, тож для неї обрґунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі на сторінці власного вебсайту або офіційного вебсайту головного розпорядника бюджетних коштів носить рекомендаційний характер та не є обов’язковим.  

Тож аудитори заявили про встановлення порушень законодавства у сфері закупівель, а саме пункту 8 частини 6 статті 40 Закону.

Нагадаємо, 31 грудня 2020 року Управління капітального будівництва Одеської міської ради уклало нову угоду із товариством з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційним підприємством "Таурус" щодо ремонтно-реставраційних робіт фасаду та покрівлі будівлі, розташованої на розі вулиць Преображенської та Садової.

У серпні того ж року управління уклало з компанією угоду за результатами аукціону. Компанія мала отримати 15 мільйонів 754,5 тисяч гривень за роботи, кінцевим терміном яких вказано дату 31 грудня 2022 року.    

30 серпня реставрацію покрівлі пам'ятки архітектури будинку Лібмана планували завершити до Нового року. Тоді мер Одеси повідомив, що попередній реставратор планував надбудувати на пам'ятці архітектури мансардний поверх, але йому не дозволили, тож компанія затягувала реконструкцію та залишила будинок без покрівлі взимку. 

До цього право реставрувати цю будівлю вдруге виграв реставратор будинку Руссова. Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрспецпроект" згодилось працювати за 9 мільйонів 870 тисяч гривень. 

ТОВ "Укрспецпроєкт" відоме реставрацією будинку Руссова та кількома скандалами навколо цієї реставрації. Так, начальник управління з питань охорони об'єктів культурної спадщини Володимир Мещеряков повідомляв, що реставратори будинку Руссова під час оновлення скульптур допустили серйозне порушення технології, і саме через це в однієї з них відпало обличчя. 

Попередній аукціон відбувся 26 лютого, проте пропозиції усіх учасників відхилили. А в грудні минулого року начальник муніципального управління капбудівництва Борис Панов повідомив, що мерія має намір розірвати договір з компанією "Укрспецпроект" через зволікання з реконструкцією даху пам'ятки архітектури. 

Поділитися