22 грудня 2021 р. 10:48

Тендер на реставрацію художнього музею зірвався

Тендер на реставрацію художнього музею зірвався

Департамент капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської обласної державної адміністрації визнав такими, що не відбулися торги щодо проведення ремонтно-реставраційних робіт будівлі — пам’ятки національного значення — "Палац Потоцьких" (Одеський художній музей).

Відповідна інформація оприлюднена в системі електронних закупівель Prozorro.

Причиною скасування тендеру стало подання для участі в торгах менше двох тендерних пропозицій. Єдиною компанією, яка планувала реставрувати будівлю стало товариство з обмеженою відповідальністю "Укрспецпроект", яке до того поскаржилося в Антимонопольний комітет України на порушення процедури закупівлі. 

Зазначимо, що компанія "Укрспецпроект" є фігурантом конфліктів через реставрацію пам'яток архітектури будинків Лібмана та Русова.

Зокрема, начальник управління з питань охорони об'єктів культурної спадщини Володимир Мещеряков у травні повідомив, що реставратори будинку Руссова під час оновлення скульптур допустили серйозне порушення технології, і саме через це в однієї з них відпало обличчя. 

Окрім того, директору підрядної компанії, що виконувала ремонтно-реставраційні роботи у приміщеннях будинку Руссова, у січні 2021 року повідомили про підозру у службовому підробленні та привласненні бюджетних коштів.

Раніше Департамент капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської обласної державної адміністрації оголосив тендер для обрання реставратора будівлі — пам’ятки національного значення — «Палац Потоцьких» (Одеський художній музей).

Кабінет Міністрів України планує спрямувати субвенції на реставрацію Одеського національного художнього музею, філармонії та Музею західного та східного мистецтва.  

Зокрема, на реставрацію будівлі філармонії виділяють 30 мільйонів, на художній музей – 15 мільйонів, а на будівлю Музей західного та східного мистецтва також 15 мільйонів гривень.

Зазначимо, президент України Володимир Зеленський підписав указ про надання комунальній установі "Одеський художній музей" статусу національного.

Нагадаємо, що Одеська обласна рада з другої спроби ухвалила рішення про передачу з комунальної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Одеської області у державну власність цілісного майнового комплексу Комунальної установи "Одеський художній музей".

Поділитися