28 жовтня 2021 р. 10:32

ВАКС переніс розгляд справи заступника Труханова через його хворобу

ВАКС переніс розгляд справи заступника Труханова через його хворобу

28 жовтня Вищий антикорупційний суд мав продовжити засідання щодо обрання запобіжного заходу виконуючому обов’язки заступника Одеського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради – керуючому справами виконавчого комітету Одеської міської ради Олегові Бриндаку. Однак захід скасували через інформацію про хворобу посадовця. Про це повідомила кореспондентка ІзбірКома.

Цей посадовець підозрюється в участі в злочинній організації бізнесмена Володимира Галантерніка та в зловживанні службовим становищем при виділенні афілійованим з Галантерніком структурам земельних ділянок під забудову без конкурсних процедур. 

Антикорупційні органи вручили йому підозру за ст. 255 ККУ "Створення злочинної організації" та ст. 364 ККУ "Зловживання владою або службовим становищем" відповідно. 

За версією слідства, злочинна організація діяла в Одесі з 2016 по 2019 роки та завдала матеріальної шкоди місту на 558 мільйонів гривень. Як повідомив прокурор САП Валентин Мусіяка, загалом доходи від "проєктів" Володимира Галантерніка в одній з виявлених під час обшуку таблиць становлять понад 170 мільйонів доларів США.

У справі 16 підозрюваних. За даними НАБУ, особи заволоділи п’ятьма земельними ділянками в Одесі за адресами: Гагарінське плато, 4 (житловий комплекс Sea View); Варненська, 27 з літерами А, В і Г (ЖК «Скай Сіті»); Жаботинського 54А (ЖК «Альтаїр-3») та Академічна, 30 (апарт-комплекс «Морська резиденція»). Всі вказані будинки збудувала компанія «Будова», яку пов'язують з Галантерніком. 

У 2018 році Олег Бриндак займав посаду голови земельної комісії міської ради, був головою політичної партії "Довіряй ділам", яка становила монобільшість у раді, а також займав пост радника міського голови Геннадія Труханова

За версією слідства, він причетний до всіх п’яти епізодів земельних махінацій.  Сторона обвинувачення вважає, що Бриндак фактично забезпечував в інтересах злочинної організації безперешкодне проходження рішень на земельній комісії, як того вимагав регламент. 

"Підозрюваному інкримінують незаконну передачу вільних земельних ділянок без торгів. Він розглядав проєкти рішень щодо землі на  земельній комісії і пропонував їх на сесію. Щодо тих земельних ділянок, які були з об'єктами нерухомості, він просто виконував свою частину ззовні законних дій щодо забезпечення передачі в довгострокову оренду для можливості подальшої забудови", - проінформував прокурор САП Валентин Мусіяка. 

На засіданні 26 жовтня суд закінчив досліджувати 4 томи з 9 томів доказів прокуратури. Адвокати топ-чиновника охрестили судовий процес "політичною розправою" і заявили, що документи не мають відношення до їх клієнта, а тому спрямовані на створення ажіотажу. На думку захисту, земельні ділянки відчужувались законним шляхом, бо немає жодного рішення суду, яким би встановили зворотнє. 

"Усе, що тут відбувається, - спроба дискредитувати мене і зганьбити мою репутацію", - сказав Бриндак.

Також один з адвокатів хотів, аби суд заборонив онлайн-трансляцію та вивів журналістів з зали судового засідання "для чистоти процесу". Бо, мовляв, розголошується "комерційна таємниця". Слідча суддя Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко відмовила захиснику за відсутністю підстав для такого рішення. 

Прокурори наголошують, що докази треба сприймати у сукупності та дії учасників злочинної організації слід розглядати як колективну діяльність тих, хто мав чітко розподілені ролі. 

 

Прокуратура: Бриндаку заплатили нерухомістю

На переконання прокуратури, винагородою за участь в злочинній організації для Олега Бриндака була елітна нерухомість у ЖК "Грінвуд" - квартира на 53,8 квадратних метрів та підземний паркінг. 

З доказів очевидно, вважає сторона обвинувачення, що перша згадка про отримання ним матеріальної винагороди була у 2016 році - бронювання житла. Далі квартиру начебто оформили на підставну особу і придбали за заниженою ціною.

Прокурор САП Максим Кравченко пояснив: вартість квартири мала бути 157 тисяч доларів щонайменше, але підставна особа сплатила лише 1 мільйон гривень. 

Документація ЖК "Грінвуд" підтверджує, що квартири дійсно отримали за "долю города" - частку Володимира Галантерніка, за версією обвинувачення. У НАБУ раніше розповіли, що Галантернік та інший підозрюваний - ексголова комісії з питань комунальної власності міськради Василь Шкрябай офіційно мали по 8% частки в будівництві цього житлового комплексу.

Прокурор САП Максим Кравченко

Сам Бриндак від елітної нерухомості відхрещується. Каже: жодних квартир від Галантерніка не отримував. Утім, листування з телефону Бриндака підтверджує, що він вів перемовини з представником будівельної компанії щодо узгодження планування цієї квартири. 

Натомість, захист каже, що жодного слова про це немає в повідомленні про підозру, а тому вони не розуміють, від чого захищатись. 


Листування з Галантерніком та "лисий чорт"

Чиновник лукавив, коли казав, що до Галантерніка не має жодного відношення, вважає прокурор Кравченко. У телефоні підозрюваного відшукали контакт бізнесмена та чисельні голосові з’єднання з ним у мережах WhatsApp та Telegram. 

"Листування підтверджує, що Бриндак відчуває себе підпорядкованим Галантерніку. Він звітує перед Галантерніком та спілкується переважно щодо питань, які стосуються його, як посадової особи Одеської міськради", - розповідає прокурор. 

Також з долучених в суді листувань очевидно, що Бриндак ініціював та неодноразово мав зустріч з Галантерніком у його ресторані «AZUMA» в Одесі. 

Між іншим, вони нібито обговорювали, що Труханова пов'язують з італійською мафією. Загалом у САП кажуть, що деякі переписки свідчать, що Бриндак та Галантернік мали не лише ділові, а й дружні стосунки. 

"Це звичайне спілкування, а не кримінал. Ми з ним дійсно зустрічались і обговорювали питання, які корисні для міста щодо благоустрою. Я, як представник комісії, мав спілкуватись з бізнесом, громадськістю.", - апелював заступник Труханова.

Окрім того, САП інформувала, що у листуванні з "правою рукою" Галантерніка та колишньою помічницею Труханова Альоною Поповою Бриндак висловлював надію, що мер підпише деякі документи, згадував про строк дії договору щодо можливості будівництва. Також прокуратура  повідомила, що під час зазначеного спілкування зловмисники згадали ТОВ "Транском Строй" - підприємство, якому незаконно передали в оренду, а згодом і у власність одну з земельних ділянок.  

Також у телефоні підозрюваного виявили листування з "касиром" Галантерніка Олександрою Косенко

Важливо, що прокурори припустили: у так званій "чорній бухгалтерії" - внутрішній документації учасників злочинної організації - йдеться про те, що через Бриндака, імовірно, передавали 123 тисячі доларів іншим депутатам міськради, аби ті приймали вигідні для Галантерніка рішення щодо передачі землі.  

"Там будуть записи не лише депутатів, суддів та прокурорів, а й чорта лисого! Це бізнес-діяльність, яку ми не можемо зараз розглядати. Це питання Галантеріка, як він це вирішуватиме: через суди, прокуратуру, або в інший спосіб. У нас буржуазна держава, у нас йдуть ринкові відносини, і кожна особа здійснює діяльність на свій ризик! Якщо Галантернік отримав безкоштовну ділянку, побудував дім та продає, то він молодець. Сотні тисяч громадян отримують безоплатні ділянки, яке це має відношення до мого клієнта?.." - заперечував адвокат. 

Авторка: Катерина Петренко

Фото: ІзбірКом

Поділитися