19 лютого 2021 р. 20:52

Парламент заборонив головам місцевих рад голосувати за конфлікту інтересів

Парламент заборонив головам місцевих рад голосувати за конфлікту інтересів

Верховна Рада остаточно заборонила голосування депутатів місцевих та обласних рад в умовах конфлікту інтересів.

Відповідний законопроєкт №3034а з пропозиціями президента Володимира Зеленського народні депутати схвалили 287 голосами 19 лютого 2021 року.

Закон передбачає, що сільський, селищний, міський голова, секретар, депутат сільської, селищної, міської ради, голова, заступник голови, депутат районної, обласної, районної у місті ради публічно повідомляє про конфлікт інтересів, який виник під час участі у засіданні ради, іншого колегіального органу (комісії, комітету, колегії тощо), відповідному колегіальному органу. Він не бере участі у розгляді, підготовці та прийнятті рішень відповідним колегіальним органом.

Якщо неучасть таких осіб у голосуванні призведе до втрати повноважності ради, іншого колегіального органу, то вони можуть взяти участь в ухваленні рішення. Однак за умови публічного самостійного повідомлення про конфлікт інтересів у ході засідання колегіального органу.

Зазначимо, що Верховна Рада України 3 грудня ухвалила проєкт закону № 3034а, яким передбачається внесення змін до ст. 59−1 закону «Про місцеве самоврядування в Україні» ще у грудні минулого року. Проте, тоді не врегулювали конфлікт інтересів в діяльності глав обласних, районних, районних у містах рад. Тож тепер цю помилку виправили. 

Народні депутати, яких обрали відстоювати інтереси мешканців Одеської області проголосували так:

  • Артем Дмитрук, Сергій Колебошин, Степан Чернявський, Олег Колєв, Олександр Ткаченко, Олексій Леонов, Олександр Горенюк, («Слуга народу»), Антон Кіссе та Анатолій Урбанський (депутатська група «партія "За майбутнє"») та Олексій Гончаренко («Європейська солідарність») - за.
  • Ігор Васильковський («Слуга народу») відсутній.
  • Тетяна Плачкова («Опозиційна платформа - За життя») - утрималась. 

Обрані за списками: Микола Скорик («Опозиційна платформа - За життя») та Юлія Діденко («Слуга народу») - відсутні, Андрій Костін та Іван Шинкаренко («Слуга народу») - за.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала в другому читанні президентський проєкт Закону «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» (№3612). 

Верховна рада України ухвалила за основу нову редакцію закону про Службу безпеки України, за що проголосували 285 народних депутатів.

Верховна Рада України затвердила заяву у зв’язку з сьомою річницею початку Євромайдану та подій Революції Гідності, за що проголосували 295 народних обранців. Хто з нардепів-одеситів визнав Януковича узурпатором та засудив «Беркут»?

Також Верховна Рада України посилила відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння. 

Поділитися