04 лютого 2021 р. 21:29

Парламентарі затвердили закон про Єдиний портал повідомлень про корупцію

Парламентарі затвердили закон про Єдиний портал повідомлень про корупцію

Верховна Рада України ухвалила закон, який передбачає створення Єдиного порталу повідомлень про корупцію та гарантії реалізації права викривачів на захист у судах з боку адвокатів системи безоплатної правової допомоги.

Про це повідомили у пресслужбі парламенту.

На порталі в цілодобовому вільному доступі зможуть працювати і викривачі корупції, і уповноважені суб'єкти щодо її запобігання.

Викривач корупції може залишити повідомлення, яке містить факти правопорушення, а також повинен пояснити, звідки йому відомо про корупційний злочин. 

Розмір винагороди становить 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду та стягнення в дохід держави (у порядку конфіскації, спеціальної конфіскації) грошей, цінностей та іншого майна або грошової суми, що відповідає вартості такого майна. Розмір винагороди не може перевищувати трьох тисяч мінімальних заробітних плат, установлених на час вчинення злочину.

Повідомлення підлягає розгляду, якщо наведена у ньому інформація містить фактичні дані, що підтверджують можливе вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, інших порушень цього Закону, які можуть бути перевірені.

У разі направлення повідомлення, у тому числі анонімного, у паперовій або електронній формі чи здійснення повідомлення на особистому прийомі, через спеціальну телефонну лінію тощо викривачам гарантуються дотримання умов конфіденційності та анонімності, а також внесення цієї інформації до Єдиного порталу повідомлень викривачів уповноваженими на це особами відповідних суб'єктів не пізніше наступного робочого дня з моменту її отримання.

Прикінцевими та перехідними положеннями Закону встановлено, що про рішення про початок роботи Єдиного порталу повідомлень викривачів відповідно до цього Закону приймає НАЗК.

Серед народних депутатів, які відстоюють в раді інтереси мешканців Одеської області закон підтримали: Артем ДмитрукСергій КолебошинСтепан ЧернявськийОлег КолєвОлександр ТкаченкоОлексій ЛеоновОлександр Горенюк, Ігор Васильковський («Слуга народу»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»).

Тетяна Плачкова («Опозиційна платформа - За життя»), Анатолій Урбанський (депутатська група «партія "За майбутнє"») - утримались.

Антон Кіссе (депутатська група «партія "За майбутнє"») - не голосував. 

Обрані за списками: Микола Скорик («Опозиційна платформа - За життя»), Юлія Діденко («Слуга народу») - відсутні,  Андрій Костін, Іван Шинкаренко («Слуга народу») - за.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада України ухвалила в другому читанні проєкт Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів. 

Нове міжфракційне депутатське об'єднання під назвою «За українську Бессарабію» з'явилося у Верховній Раді України за результатом засідання 29 січня.  

Також в січні Верховна рада України ухвалила за основу нову редакцію закону про Службу безпеки України, за що проголосували 285 народних депутатів та підтримала в другому читанні президентський проєкт Закону «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» (№3612). 

Нагадаємо також, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) в серпні 2020 року внесло приписи про усунення порушень та поновлення трудових прав двох викривачів їхнім керівникам: голові Одеської митниці та голові суду.

Поділитися