21 липня 2021 р. 18:21

Одеські аудитори за пів року забезпечили відшкодування втрат на понад 100 мільйонів

Одеські аудитори за пів року забезпечили відшкодування втрат на понад 100 мільйонів

За січень – червень 2021 року працівники Південного офісу Держаудитслужби провели 31 ревізію, 7 аудитів, 17 перевірок закупівель. За результатами проведених ревізій працівники офісу виявили втрат фінансових та матеріальних ресурсів на 394,1 млн грн, завдяки чому об’єкти контролю відшкодували 107,8 млн грн втрат.

Про це повідомила пресслужба Південного офісу Держаудитслужби.

В Держаудитслужбі зазначили, що до установ та організацій, у яких виявлено бюджетні порушення, у 13 випадках застосовано фінансові санкції у вигляді зупинення операцій з бюджетними коштами, зменшення або призупинення бюджетних асигнувань тощо, а керівникам надіслано попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства.

З метою реалізації результатів контролю до правоохоронних органів передано 35 матеріалів ревізій, перевірок закупівель та аудитів. За результатами їх розгляду розпочато 18 досудових розслідувань, долучено до кримінальних проваджень 23 матеріали, вручено 5 письмових повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Окрім цього, за пів року завершено 7 державних фінансових аудитів діяльності суб’єктів господарювання та виконання місцевих бюджетів. Встановлено фактів неефективних управлінських дій та рішень, що призвели (можуть призвести) до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на 544,4 млн грн. Аудитори надали 91 пропозицію щодо підвищення ефективності використання фінансових ресурсів і майна, з яких враховано (з урахуванням попередніх років) 42. Загальна сума досягнутого економічного ефекту за результатом впроваджених рекомендації становить майже 160,3 млн грн.

Для запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, до Державної служби фінансового моніторингу України надіслано відомості про виявлені фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, на суму 10 млн грн.

За вчинені фінансові порушення 78 посадових осіб підконтрольних об’єктів притягнуто до адміністративної відповідальності, 56 – до матеріальної та дисциплінарної.

Нагадаємо, аудитори знайшли порушення під час будівництва школи в Біляївці фірмою депутата облради. Аудиторів цікавило дотримання вимог законодавства під час дев'яти процедур закупівель протягом усього періоду їх проведення, починаючи з 2016 року: планування, проведення процедур, укладання договорів про закупівлю, їх виконання.

Державна аудиторська служба України розпочала моніторинг процедури закупівель щодо реставрації будівлі Старої біржі за адресою: пл. Думська, 1 в Одесі. 

Справа в тому, що управління капітального будівництва Одеської міської ради в березні провело новий тендер для обрання підрядника, якому заплатять за реставрацію Старої біржі, де саме розташована мерія. 

Територіальні підрозділи Державної податкової служби провели фактичні перевірки АЗС суб’єкта господарювання, що має автозаправні станції на території переважної більшості областей. 

Після відповідних заходів з боку податківців встановлено численні порушення законодавства України працівниками зазначеної мережі.

Поділитися