25 червня 2021 р. 18:21

Обласний департамент освіти купував для шкіл та дитсадочків заборонений дезінфектор AlcoClean

Обласний департамент освіти купував для шкіл та дитсадочків заборонений дезінфектор AlcoClean

Працівники Південного офісу Державної аудиторської служби закінчили перевірку закупівель дезінфекційних засобів департаменту освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації, під час якої встановили фінансових порушень, що призвели до втрат на загальну суму 9 мільйонів гривень.

Про це повідомили у пресслужбі Південного офісу.  

Аудитори перевіряли використання департаментом субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю засобів захисту учасників освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти під час карантину.

Тож, як з'ясувалося, у грудні 2020 року за рахунок цієї субвенції без застосування конкурентних процедур департамент уклав 6 договорів закупівлі дезінфекційних засобів (різних виробників та сфер застосування) на загальну суму 34,4 млн грн. Із загального обсягу придбаних засобів на момент аудиторської перевірки використано лише 13%. Цей факт, на думку аудиторів, свідчить про купівлю без врахування реальної потреби.

Використання дезінфекційних засобів у відповідних сферах діяльності забороняється без наявності позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи. 

За результатами перевірки встановлено відсутність зазначеного висновку у двох з шести видів дезінфекційних засобів. Йдеться про «Спірітус» та AlcoClean, що заборонені для застосування у навчальних або дитячих закладах. 

Таким чином, придбання департаментом таких дезінфекційних засобів призвело до незаконного використання коштів субвенції у сумі 9 млн грн.

Під час перевірки у присутності фахівців Південного офісу Держаудитслужби в 174 закладах загальної середньої освіти проведені інвентаризації. За їх результатами встановлено, що у 124 закладах понад 95% обсягу придбаного дезінфекційного засобу AlcoClean знаходиться в наявності - тобто не використано, при цьому термін використання неспинно спливає.

"Маємо надію, що невикористання в навчальних закладах дезінфікуючого засобу AlcoClean свідчить про усвідомлення керівниками закладів відповідальності за життя та здоров'я дітей та персоналу", - йдеться в повідомленні.
 
Об’єкту контролю направлено вимогу про усунення виявлених порушень та поінформовано орган управління - Одеську обласну державну адміністрацію. Матеріали ревізії передані до Служби безпеки України в Одеській області, крім того, поінформовано Одеську обласну прокуратуру.  

Нагадаємо, працівники Південного офісу Держаудитслужби завершили державний фінансовий аудит діяльності державного підприємства «Дослідне господарство імені М.І. Кутузова Одеської державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України» за період з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2020 року. 

Раніше працівники Південного офісу Держаудитслужби закінчили державний фінансовий аудит бюджету Шабівської сільської об’єднаної територіальної громади за 2018-2020 роки.

Працівники Південного офісу Державної аудиторської служби завершили ревізію селищного бюджету та фінансово-господарської діяльності Затоківської селищної ради Білгород-Дністровської міськради та виявили порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, на 2,7 мільйонів гривень. 

Працівники Південного офісу Державної аудиторської служби завершили державний фінансовий аудит бюджету міста Білгорода-Дністровського Одеської області. 

Поділитися