09 грудня 2021 р. 11:27

Медведчук не вказав у декларації майно на рекордні 73 мільйони

Медведчук не вказав у декларації майно на рекордні 73 мільйони

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило ознаки декларування недостовірної інформації народним депутатом України Віктором Медведчуком на загальну суму понад 73 мільйони гривень.

Як стверджують у НАЗК, це рекордна сума неправдивих відомостей, яку агентство виявило під час повної перевірки декларацій посадовців у цьому році.

Зокрема обранець не вказав вартість нерухомості у м. Києві, яка йому належить: земельної ділянки площею понад 6 гектарів та розміщеного на ній будинковолодіння площею 2,9 тис. кв. метрів.

Під час перевірки встановлено, що вартість земельної ділянки – понад 29 млн грн, а будинковолодіння – 16 млн гривень.

Також не задекларовано земельну ділянку в АР Крим, право користування якою має його дружина.

Крім того, НАЗК встановило, що суб’єкт декларування не зазначив вартість чотирьох власних автомобілів:

  • Mercedes-Benz Maybach S650 вартістю 24 млн гривень;
  • Mercedes-Benz S500 4 Matic – 1,8 млн гривень;
  • Toyota Land Cruiser 200 – 1,1 млн гривень.
  • Renault Duster – 500 тис. гривень.

Також не вказано вартість шести автомобілів, які належать його дружині.

Матеріали про виявлені ознаки злочину (за ст. 366-2 Кримінального кодексу України – декларування недостовірної інформації) НАЗК направило до Офісу Генерального прокурора для відповідного реагування.

За недостовірне декларування на суму більш ніж 2 тис. прожиткових мінімумів (понад 4,5 млн грн) суд за законом може призначити відповідальність у вигляді:

  • штрафу від 68 тис. до 85 тис. гривень;
  • громадських робіт на строк від 150 до 240 годин;
  • обмеження волі до 2 років.

Закон, який за недостовірне декларування на значну суму передбачає більш суворе покарання – позбавлення волі на строк до 2 років, прийнятий лише в червні цього року. Тому застосовувати його можна буде лише щодо декларацій за 2021 рік, які посадовці подаватимуть наступного року.

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) з початку року перевірило 806 декларацій та встановило порушень на 819 мільйонів гривень. 

Національне агентство з питань запобігання корупції перевірило декларації міністрів та виявило порушення у кількох високопосадовців.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розпочало повну перевірку ще дев'яти декларацій посадовців, поміж яких п’ять народних депутатів України.

Національне агентство з питань запобігання корупції підозрює народного депутата групи «За майбутнє» Ігоря Палицю у тому, що він не вказав у декларації за 2019 рік видатки, пов'язані з проведенням кампанії до парламентських виборів у тому ж році. 

Поділитися