10 листопада 2021 р. 11:29

Колишньому прокурору Одеської області доведеться внести заставу у понад 2,5 мільйона

Колишньому прокурору Одеської області доведеться внести заставу у понад 2,5 мільйона

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду лишила в силі заставу колишньому прокурору Одеської області Олегу Жученку у розмірі 2 мільйони 616 тисяч 900 гривень. Таке рішення 10 листопада прийняла судова колегія під головуванням Віктора Панкулича, повідомила кореспондентка ІзбірКома.
 
Олег Жученко прохав не призначати йому жодний запобіжний захід. Прокурор САП Валентин Мусіяка оскаржував рішення першої інстанції та наполягав на арешті підозрюваного з альтернативою у вигляді застави розміром 10 мільйонів гривень

Як встановило НАБУ, учасники злочинної організації у змові з іншими особами розробили механізм незаконного заволодіння активами – коштами місцевого бюджету та землею територіальної громади міста Одеси для її подальшої передачі під забудову. Через ці дії упродовж 2016-2019 рр. ОТГ втратила щонайменше шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га, незаконні витрати з місцевого бюджету склали 131 млн грн. 

НАБУ вважає, що вказані особи заволоділи шістьма земельними ділянками в Одесі за адресами: Гагарінське плато, 4 (житловий комплекс Sea View); Варненська, 27 з літерами А, В і Г (ЖК «Скай Сіті»); Жаботинського 54А (ЖК «Альтаїр-3») та Академічна, 30 (апарт-комплекс «Морська резиденція»). Всі вказані будинки збудувала компанія «Будова», яку пов'язують з Володимиром Галантерніком

За версією слідства, злочинна організація діяла в Одесі з 2016 по 2019 роки та завдала матеріальної шкоди місту на 558 мільйонів гривень. Як повідомив прокурор САП Валентин Мусіяка, загалом доходи від "проєктів" Володимира Галантерніка в одній з виявлених під час обшуку таблиць становлять понад 170 мільйонів доларів США.

Жученко був прокурором області з червня 2017 до вересня 2019-го.

Йому інкримінують зловживання службовим становищем при виділенні прокуратурі Одеської області земельної ділянки по вулиці Жаботинського, 54-а і вулиці Люстдорфська дорога, 55-Д під забудову для забезпечення квартирами прокурорів, що, за версією обвинувачення, суперечило нормам законодавства щодо конкурентної передачі землі. 

Оголошення про пошук забудовника, згідно з показаннями свідка, перебувало на сайті прокуратури близько 30 хвилин. Офіційно прокуратура начебто отримала тільки одну пропозицію від ТОВ ФПГ «Будова» із 2 185 кв. м жилої площі.

Позицію обвинувачів експрокурор Одеської області назвав юридичною нісенітницею та недостовірною інформацією. Жученко вчергове наполягав, що підозра йому не вручена в законний спосіб та "хоч "гарно написана, проте необгрунтована". 

Під час засідання 10 листопада Жученко повідомив, що спочатку у забудовника просив 5 тисяч квадратних метрів, але йому  відмовили через "економічну недоцільність". Найбільша пропозиція від забудовника була 2,5 тис. квадратних метрів. За словами експрокурора, це допомогло закрити аж 2 черги. Як наслідок, прокуратура отримала майна на 60 мільйонів гривень. 

Разом з тим, на обох земельних ділянках досі триває будівництво. 

Раніше у пресслужбі Апеляційної палати ВАКС повідомили, що скарги на рішення слідчих суддів щодо запобіжного заходу вже подали мер Одеси Геннадій Труханов, голова юридичного департаменту Інна Поповськаколишній прокурор Одещини Олег Жученко та ексголова депутатської комісії з комунальної власності Василь Шкрябай. Апеляційна скарга від бенефіціара підприємства "Будова" Дмитра Дімарського до суду поки не надходила. А рішення щодо заступника мера Олега Бриндака ще немає, його захисник Андрій Лещенко коментувати розгляд справи журналістам відмовився.

Авторка: Катерина Петренко

Фото: ІзбірКом

Поділитися