08 липня 2021 р. 22:06

Колишнього одеського чиновника знов викликають у НАЗК

Колишнього одеського чиновника знов викликають у НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запрошує 14 осіб для надання пояснень про можливі порушення вимог Законів України «Про запобігання корупції» та «Про політичні партії в Україні». 

Серед них - колишній начальник Суворовського районного відділу в місті Одесі ГУ Державної міграційної служби в Одеській області Ігор Яворський

Його викликають вже вдруге. Раніше агентство запрошувало 33 особи для надання пояснень про можливі порушення вимог Законів України «Про запобігання корупції» та «Про політичні партії в Україні» і серед них він також був

Нагадаємо, Верховна Рада України схвалила в другому читанні законопроєкт №4651, який передбачає ув’язнення за недостовірну інформацію в декларації чи її неподання.

У першому читанні цей законопроєкт ухвалили у квітні 2021 року. У грудні 2020 року Верховна Рада ухвалила закон №4460-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування".

Однак Вищий антикорупційний суд України встиг закрити дві справи щодо можливої недостовірності в декларації міського голови Одеси Геннадія Труханова. 

Справа в тому, що судді Конституційного суду України вирішили визнати неконституційною статтю 366–1 Кримінального кодексу України, що передбачала відповідальність за декларування недостовірної інформації. В НАЗК наполягають, що судді так намагаються позбутися відповідальності за порушення, які виявили агенти.

Кабінет Міністрів України на позачерговому засіданні у четвер, 29 жовтня минулого року, зобов'язав Національне агентство з питань запобігання корупції відновити доступ громадян до реєстру електронних декларацій посадовців. 

Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду України, визнати його рішення про електронне декларування «нікчемним» і таким, що не має правових наслідків, а також скасувати відповідні зміни до Закону України «Про запобігання корупції».

Однак судді ВАКС не лише закривали такі справи, але й змушені були відміняти вироки щодо тих, кого вже визнали винними.  

Поділитися