03 квітня 2021 р. 16:47

Грошові подарунки та автівки дружинам: як змінились статки заступників мера Одеси

Грошові подарунки та автівки дружинам: як змінились статки заступників мера Одеси

Заступники Одеського міського голови надали Національному агентству з питань запобігання корупції свої податкові декларації, в яких можна побачити, що не для всіх в Одесі минулий рік став складним. 

Так, перший заступник міського голови Михайло Кучук вказав у своїй декларації, що минулого року придбав автівку GMC Yukon 2019 року випуску за 1 млн 19,7 тис. грн для себе та Land Rover Range Rover 2018 року для дружини Ірини Криловської.   

Керуючий справами виконавчого комітету та заступник мера Олег Бриндак користувався автівкою дружини MAZDA CX-5 2018 року випуску. А також наприкінці року подарував дружині 280 тис. грн. Також 200 тис. грн отримала в подарунок його дружина від Михайла Собченко. 

Олег Толмачов задекларував корпоративні права дружини у Приватне підприємство "Бонус Плюс" (100%) та 50% у Товаристві з обмеженою відповідальністю "Агентство безпеки "Зевс"". 

Дружина віцемера Дмитра Жемана - Тетяна, збагатилася двома ділянками землі в Корсунцях Лиманського району Одеської області площею 1,1 тис. кв. м та 550 кв. м, а також автівкою AUDI Q7 2018 року випуску. 

Павло Вугельман з набуття задекларував лише доходи. 

Світлана Бедрега — головний фінансист мерії та заступниця міського голови з нового в декларації вказала орендування паркомісця в Людмили Галицької

Докладніше про декларації віцемерів Одеси у матеріалі ІзбірКому

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції оприлюднило декларацію одеського міського голови Геннадія Труханова за минулий 2020 рік. 

У порівнянні з декларацією за 2019 рік, 1 січня 2020 року в доньки мера Катерини з'явилась квартира площею 149 квадратних метрів за 1 млн 488 тис. 289 грн, тоді ж в неї з'явилося машиномісце 13,3 квадратних метрів за 219 тисяч 192 гривень.

Нагадаємо також, що минулий 2020 рік виявився збитковим не для всіх, наприклад, чоловік директорки департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради Олени Якименко - Володимир Ольшевський придбав дачний будиночок площею 71,6 квадратний метр.

Нагадаємо також, що у листопаді 2020 року Вищий антикорупційний суд України змушений був закрити справи щодо можливої недостовірності в деклараціях міського голови Одеси Геннадія Труханова

Справа в тому, що судді Конституційного суду України вирішили визнати неконституційною статтю 366–1 Кримінального кодексу України, що передбачало відповідальність за декларування недостовірної інформації. В НАЗК наполягають, що судді так намагаються позбутися відповідальності за порушення, які виявили агенти.

29 жовтня Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні у четвер зобов'язав Національне агентство з питань запобігання корупції відновити доступ громадян до реєстру електронних декларацій посадовців. 

У грудні 2020 року Верховна Рада ухвалила закон №4460-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування". Проте, справи поки що залишаються закритими. 

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань.

Якщо ви хочете збільшувати кількість розслідувань та аналітичних матеріалів на наших ресурсах - підтримайте нас.

Поділитися