14 лютого 2021 р. 18:09

Голову Фонтанської громади викликали в НАЗК через виборчий фонд

Голову Фонтанської громади викликали в НАЗК через виборчий фонд

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) відновило практику викликів для надання пояснень стосовно можливих порушень вимог Законів України «Про запобігання корупції» та «Про політичні партії в Україні». 

Тож протягом  тижня 8-14 лютого запросили для надання пояснень запрошується 18 осіб серед, яких Наталія Крупиця - голова Фонтанської громади в Одеській області. 

Як зазначили в пресслужбі НАЗК, її викликали для надання пояснень с приводу можливих порушень порядку подання фінансової звітності як розпорядницю власного виборчого фонду. 

Разом із нею викликали:

  • Володимира Гурмана (Виборчий фонд кандидата у депутати Хмельницької обласної ради Гурмана Володимира Васильовича); 
  • Олександра Сердюка (Виборчий фонд кандидата на посаду Новогродівського міського голови Покровського району Донецької області);
  • Юлію Савченко (Виборчий фонд кандидата на посаду міського голови Савченко Юлії Андріївни); 
  • Геннадія Дашко (Виборчий фонд кандидата на посаду міського голови Дашка Геннадія Геннадійовича).   

Окрім того у зв’язку зі встановленими ознаками декларування недостовірних відомостей запросили:

  • Михайла Гультая, суддю Конституційного Суду України у відставці; 
  • Тетяну Єгорову-Луценко, першу заступницю голови Харківської обласної державної адміністрації; 
  • Джемму Куценко, начальницю Юридичного відділу Головного управління Державної казначейської служби України у Київській області;
  • Любомира Багрія, начальника управління стратегічного планування та моніторингу соціально-економічного розвитку департаменту економічного розвитку і торгівлі Закарпатської обласної державної адміністрації.  

Щоб з’ясувати обставини можливих порушень порядку подання фінансової звітності, запросили таких керівників політичних партій:

  • Дмитра Добродомова («Громадський рух «Народний контроль»);
  • Олександра Кравченка («Київська Русь – Україна»);
  • Олександра Коваленка («Партія Володимира Буряка «Єднання»); 
  • Сергія Суханова («Партія Сергія Суханова»);
  • Валерія Солода  («Україна – Вперед!»);
  • Олександра Клименка («Українська Народна Партія»); 
  • Андрія Древицького («Партія Народний порядок»);
  • Ірини Юрченко («Соціальна справедливість»);
  • Олександра Янчука («Нова політика»).  

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) продовжує поступово відновлювати повноваження, які раніше були заблоковані у зв’язку з Рішенням Конституційного Суду України №13-р/2020

Нагадаємо, наприкінці грудня 2020 року закон «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції» набув чинності.  

15 грудня депутати Верховної Ради України ухвалили зміни до закону України "Про запобігання корупції" щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції", якими забезпечується повноцінне функціонування Національного агентства з питань запобігання корупції, наділення його необхідними повноваженнями та правами з метою їх реалізації. Президент підписав закон 24 грудня.

Нагадаємо також, що Вищий антикорупційний суд України закрив щодо можливої недостовірності в декларації міського голови Одеси Геннадія Труханова. 

Раніше Вищий антикорупційний суд вже закрив іншу справу щодо можливої недостовірності в декларації міського голови Одеси Геннадія Труханова

Справа в тому, що судді Конституційного суду України вирішили визнати неконституційною статтю 366–1 Кримінального кодексу України, що передбачало відповідальність за декларування недостовірної інформації. В НАЗК наполягають, що судді так намагаються позбутися відповідальності за порушення, які виявили агенти.

29 жовтня, Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні у четвер, 29 жовтня, зобов'язав Національне агентство з питань запобігання корупції відновити доступ громадян до реєстру електронних декларацій посадовців. 

Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду України, визнати його рішення про електронне декларування «нікчемним» і таким, що не має правових наслідків, а також скасувати відповідні зміни до закону України «Про запобігання корупції».  

Нагадаємо також, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) під час проведення аналізу звітів політичних партій виявило порушення порядку фінансування партій «Радикальна партія Олега Ляшка», «Довіряй ділам» та «Сила людей». 

Поділитися