07 жовтня 2021 р. 18:18

Антикорупційний суд завтра обере запобіжний захід меру Одеси та його заступнику

Антикорупційний суд завтра обере запобіжний захід меру Одеси та його заступнику

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) завтра, 8 жовтня, обере запобіжний захід меру Одеси Геннадію Труханову і виконуючому обов'язки його заступника Олегу Бриндаку. Засідання призначені на 9:00.

Про це повідомили у пресслужбі ВАКС.

"Завтра, 8 жовтня, слідчі судді Вищого антикорупційного суду розглянуть клопотання детектива НАБУ про обрання запобіжного заходу меру Одеси та виконувача обов'язки заступника Одеського міського голови - керівника справами виконавчого комітету", - йдеться в повідомленні.

Як повідомило Суспільне, слідство наполягає на запобіжному заході для Одеського міського голови Геннадія Труханова та інших у вигляді утримання під вартою із заставою  складатиме 120 мільйонів, а для ексголови депутатської комісії із земельних питань Василя Шкрябая — 100 мільйонів. 

Детективи Національного антикорупційного бюро України встановили, що впродовж 2016-2019 рр. земля громади надавалась під забудову за механізмом, встановленим злочинною організацією, який передбачав передачу  таких земельних ділянок наперед визначеним компаніям в обхід конкурсу.

Йдеться про підозри 16 особам в незаконному заволодінні активами територіальної громади Одеси та легалізації незаконно отриманих доходів. Десять з них є учасниками злочинної організації, решта — співучасники вчинення інших злочинів.

Крім них, про підозру повідомлено ще шістьом особам, яких учасники злочинної організації залучали до своїх дій. Серед них — заступник Одеського міського голови, колишній керівник одного з комунальних підприємств, експрокурор Одеської області, власники компанії-забудовниці та її топменджери.

Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч.4 ст. 368, ч. 3 ст. 369 КК України.

Деякі з підозрюваних, в тому числі керівник злочинної організації, переховуються за межами України. Тому про підозру їм повідомили в порядку ст. 135, ст. 278 КПК України.

Зауважимо, низка підозрюваних уже притягнуті НАБУ та САП до кримінальної відповідальності за вчинення інших кримінальних корупційних правопорушень. Як от: купівля за завищеними цінами будівлі заводу «Краян» та нерухомості для збільшення поховань на кладовищі «Західне», що в Одесі.

Як встановило слідство, учасники злочинної організації у змові з іншими особами розробили механізм незаконного заволодіння активами – коштами місцевого бюджету та землею територіальної громади міста Одеси (далі - ОТГ) для її подальшої передачі під забудову. Через ці дії упродовж 2016-2019 рр. ОТГ втратила щонайменше шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га та незаконно витратила з місцевого бюджету 131 млн грн. Загальний розмір завданої шкоди за цими епізодами, за результатами експертизи становить  689 млн грн.

Поділитися