29 жовтня 2021 р. 11:32

Антикорупційний суд обрав запобіжний захід ексзаступнику міського голови Одеси

Антикорупційний суд обрав запобіжний захід ексзаступнику міського голови Одеси

Вищий антикорупційний суд 28 жовтня частково задовольнив клопотання детектива Национального антикорупційного бюро України та застосував до колишнього заступника міського голови Одеси запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 3 мільйони 806,4 тисяч гривень

Як нагадали у пресслужбі ВАКС, його підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України, тобто у вчиненні злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією та зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки.

На підозрюваного суд також поклав низку процесуальних обов’язків. До 5 грудня 2021 року підозрюваний зобов’язаний: прибувати на першу вимогу до детективів НАБУ, які здійснюють досудове розслідування у даному кримінальному провадженні, прокурора, суду; не залишати населений пункт, в якому він проживає (місто Одеса), без дозволу детектива, прокурора або суду; повідомляти детективів НАБУ, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування із особами, зазначеними в ухвалі суду; утримуватися від відвідування будь-яких приміщень, зазначених в ухвалі; здати на зберігання детективам НАБУ свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в’їзд в Україну.

За даними ЗМІ, йдеться про Петра Рябоконя, який був заступником Одеського міського голови з січня 2017 року до квітня 2020 року, коли мер звільнив його без пояснень причин.

Чиновник народився 7 травня 1967 року.

Раніше очолював кілька років обласну інспекцію архітектурно-будівельного контролю.

Після Революції Гідності та до призначення до муніципалітету працював у фірмі ПП «Перспектива-77».

2015 року балотувався до міськради від Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

Нагадаємо, вказану особу, разом із іншими 15 особами, підозрюють у ймовірному завданні шкоди територіальній громаді міста Одеси через відчуження земельних ділянок.

Деякі з підозрюваних, в тому числі керівник злочинної організації, переховуються за межами України. Тому про підозру їм повідомили в порядку ст. 135, ст. 278 КПК України.

Зауважимо, низка підозрюваних уже притягнуті НАБУ та САП до кримінальної відповідальності за вчинення інших кримінальних корупційних правопорушень. Як от: купівля за завищеними цінами будівлі заводу «Краян» та нерухомості для збільшення поховань на кладовищі «Західне», що в Одесі.

Як встановило слідство, учасники злочинної організації у змові з іншими особами розробили механізм незаконного заволодіння активами – коштами місцевого бюджету та землею територіальної громади міста Одеси (далі - ОТГ) для її подальшої передачі під забудову. Через ці дії упродовж 2016-2019 рр. ОТГ втратила щонайменше шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га та незаконно витратила з місцевого бюджету 131 млн грн. Загальний розмір завданої шкоди за цими епізодами, за результатами експертизи становить 689 млн грн.

Поділитися