09 листопада 2021 р. 17:29

Адвокатів у справі "Краяну" оштрафували за неявки в суд

Адвокатів у справі "Краяну" оштрафували за неявки в суд

Представники сторони захисту у справі одеського "Краяну" Сергій Лисенко та Михайло Коротюк мають сплатити відповідно 47,5 тисячі гривень та 33.3 тисячі гривень штрафу. Причина - систематична неявка на підготовчі судові засідання починаючи з квітня цього року. Про це повідомила кореспондентка ІзбірКома з посиланням на прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Валентина Мусіяку.

Відповідне рішення прийняла колегія суддів Вищого антикорупційного суду у складі Олега Ткаченка, Олега Коліуша та Віталія Дубаса. Також вони звернулись до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, аби притягнути зазначених громадян до дисциплінарної відповідальності за порушення.

Крім того, судді скасували режим відеоконференції з Приморським райсудом Одеси. Відтепер усі обвинувачені змушені приїздити до Києва. Раніше на їх прохання фігурантам дозволили вмикатися з Одеси для сприяння розгляду справи в розумні строки та економії їх часу. Проте це не унеможливило затягування підготовчого засідання у справі більше, ніж на півроку адвокатами Коротюком та Лисенком. З квітня цього року розгляд справи по суті досі не стартував, оскільки вони жодного разу не з'явились до суду через боязнь отримати коронавірус в стінах ВАКСу та постійно прохали під'єднуватись в режимі відеоконференції зі своїх домівок через систему, яку не передбачено застосовувати у кримінальному судочинстві.

Додамо, що 25 травня ВАКС уже штрафував адвоката Михайла Коротюка на 12 тисяч гривень за зловживання – постійні неявки. Також 15 червня суд ухвалив звернутися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури щодо Лисенка та Коротюка.

За версією слідства, мер Геннадій Труханов та ще шість осіб, серед яких топ-чиновники міськради, - виконавці корупційної схеми. Їх обвинувачують в заволодінні 93 мільйонами гривень з бюджету Одеси шляхом купівлі збанкрутілого заводу "Краян" за завідомо вдвічі завищеною вартістю. Також фігурантами цієї справи є, за версією НАБУ, головний ініціатор корупційної схеми - колишній народний депутат України Олександр Дубовий, а також організатори - ексдепутат Кілійської райради Одещини Анатолій Коломієць та чинний депутат Одеської обласної ради Олег Бабенко. Проте провадження щодо них розглядається окремо. Окрім того, ще одна обвинувачена - колишня помічниця Труханова Альона Попова - перебуває в розшуці та під спецрозслідуванням НАБУ. ВАКС обрав для неї заочний арешт.

Нагадаємо, колегія суддів ВАКС визнала неповажними причини неявки на судове засідання обвинувачених екскерівника департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексія Спектора та його колишнього заступника Володимира Радіонова у справі заводу «Краян» та наклала на них грошове стягнення – по 4 тисячі 758 гривень з кожного. Засідання мало відбутися 12 жовтня.

Авторка: Катерина Петренко

Фото: ІзбірКом

Поділитися