30 грудня 2020 р. 12:27

Закон щодо відновлення відповідальності за недостовірне декларування почав діяти

Закон щодо відновлення відповідальності за недостовірне декларування почав діяти

Закон «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції» набув чинності від сьогодні, 30 грудня. 

Про це повідомили у пресслужбі НАЗК, зазначивши, що встановлюватимуть порушення щодо неподання або несвоєчасного повідомлення про суттєві зміни у майновому стані лише щодо тих змін, які виникли після 30 грудня.

Закон зокрема відновлює обов’язок суб’єктів декларування подавати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані протягом 10 днів з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року (105,1 тис. грн у 2019 році та 113,5 тис. грн у 2021 році).

Нагадаємо, 15 грудня депутати Верховної Ради України ухвалили зміни до закону України "Про запобігання корупції" щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції", якими забезпечується повноцінне функціонування Національного агентства з питань запобігання корупції, наділення його необхідними повноваженнями та правами з метою їх реалізації. Президент підписав закон 24 грудня.

Нагадаємо також, що Вищий антикорупційний суд України закрив щодо можливої недостовірності в декларації міського голови Одеси Геннадія Труханова. 

Раніше Вищий антикорупційний суд вже закрив іншу справу щодо можливої недостовірності в декларації міського голови Одеси Геннадія Труханова

Справа в тому, що судді Конституційного суду України вирішили визнати неконституційною статтю 366–1 Кримінального кодексу України, що передбачало відповідальність за декларування недостовірної інформації. В НАЗК наполягають, що судді так намагаються позбутися відповідальності за порушення, які виявили агенти.

29 жовтня, Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні у четвер, 29 жовтня, зобов'язав Національне агентство з питань запобігання корупції відновити доступ громадян до реєстру електронних декларацій посадовців. 

Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду України, визнати його рішення про електронне декларування «нікчемним» і таким, що не має правових наслідків, а також скасувати відповідні зміни до закону України «Про запобігання корупції».

Однак судді ВАКС не лише закривають такі справи, але й змушені відміняти вироки, щодо тих, кого вже визнали винними.  

Поділитися