18 листопада 2020 р. 16:12

Суд закрив ще одну справу про недостовірну інформацію в декларації мера Одеси

Суд закрив ще одну справу про недостовірну інформацію в декларації мера Одеси

Вищий антикорупційний суд України закрив ще одну справу щодо можливої недостовірності в декларації міського голови Одеси Геннадія Труханова.

Йдеться про справу щодо колишньої дружини міського голови Тетяни Колтунової.

Крім того, судді зняли арешт з вилученого у Тетяни Колтунової «сьомого» iPhone. Його повернуть власниці.

Раніше Вищий антикорупційний суд вже закрив справу щодо можливої недостовірності в декларації міського голови Одеси Геннадія Труханова

Справа в тому, що судді Конституційного суду України вирішили визнати неконституційною статтю 366–1 Кримінального кодексу України, що передбачало відповідальність за декларування недостовірної інформації. В НАЗК наполягають, що судді так намагаються позбутися відповідальності за порушення, які виявили агенти.

29 жовтня, Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні у четвер, 29 жовтня, зобов'язав Національне агентство з питань запобігання корупції відновити доступ громадян до реєстру електронних декларацій посадовців. 

Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду України, визнати його рішення про електронне декларування «нікчемним» і таким, що не має правових наслідків, а також скасувати відповідні зміни до закону України «Про запобігання корупції».

Однак судді ВАКС не лише закривають такі справи, але й змушені відміняти вироки, щодо тих кого вже визнали винними.  

Нагадаємо, у червні 2018 року Солом'янський суд Києва надав доступ детективам Національного антикорупційного бюро України до рахунків жінки, яку в НАБУ вважали пов'язаною з міським головою Одеси спільним побутом.

Тоді детективи НАБУ під час одного з обшуків знайшли в квартирі передбачуваної дружини мера речі Геннадія Труханова: одяг, взуття, документи і електронні носії інформації, а також в квартирі був обладнаний кабінет мера.

Також під час цих слідчих дій в квартирі знайшли дві картки мера Одеси, видані банком «Південний» з підписом Gennadiy Trukhanov і терміном дії до травня 2018 року.

Згідно із законом, мер повинен вказувати у декларації майно всіх членів сім'ї, проте вказав тільки матір і дочку, і жодна з них не є власницею квартири.

За даними видання «Слово і Діло», власницею квартири може бути Тетяна Колтунова, яка була супутницею мера на одному з відкриттів Одеського міжнародного кінофестивалю.

У той же час, в інтерв'ю ЗМІ Труханов заявляв, що розлучений з дружиною з 1997 року.

Поділитися