15 грудня 2020 р. 16:19

НАЗК знов може повноцінно перевіряти декларації чиновників та суддів

НАЗК знов може повноцінно перевіряти декларації чиновників та суддів

Депутати Верховної Ради України ухвалили зміни до закону України "Про запобігання корупції" щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції", якими забезпечується повноцінне функціонування Національного агентства з питань запобігання корупції, наділення його необхідними повноваженнями та правами з метою їх реалізації.

Про це повідомили у пресслужбі парламенту. 

Зокрема:

  • Законом визначено порядок реагування Національного агентства на виявлення порушень відповідного Закону, виявлення ознак корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень, а також встановлено деякі особливості такого реагування у разі вчинення відповідних діянь суддями або суддями Конституційного Суду України.
  • Закон передбачає відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
  • Законом запроваджується правове регулювання особливостей врегулювання конфлікту інтересів у діяльності окремих категорій осіб, порядку здійснення контролю та повної перевірки декларацій, моніторингу способу життя суб’єктів декларування, порядку здійснення деяких додаткових заходів фінансового контролю.

Законом також встановлено особливості проведення повних перевірок декларацій та моніторингу способу життя стосовно суддів, суддів Конституційного Суду України; забезпечено правове регулювання щодо відповідальності за корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення.

Документ підтримали нардепи-одесити: Ігор ВасильковськийАртем ДмитрукСергій КолебошинСтепан ЧернявськийОлег КолєвОлександр ТкаченкоОлексій ЛеоновОлександр Горенюк(«Слуга народу»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність») та Антон Кіссе і Анатолій Урбанський (депутатська група «За майбутнє»). 

Тетяна Плачкова («Опозиційна платформа - За життя») - утрималась.

Микола Скорик («Опозиційна платформа - За життя») - утримався, Юлія Діденко, Іван Шинкаренко, Андрій Костін  («Слуга народу») - підтримали.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада ухвалила закон №4460-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування".

Вищий антикорупційний суд України закрив ще одну справу щодо можливої недостовірності в декларації міського голови Одеси Геннадія Труханова. 

Раніше Вищий антикорупційний суд вже закрив справу щодо можливої недостовірності в декларації міського голови Одеси Геннадія Труханова

Справа в тому, що судді Конституційного суду України вирішили визнати неконституційною статтю 366–1 Кримінального кодексу України, що передбачало відповідальність за декларування недостовірної інформації. В НАЗК наполягають, що судді так намагаються позбутися відповідальності за порушення, які виявили агенти.

29 жовтня, Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні у четвер, 29 жовтня, зобов'язав Національне агентство з питань запобігання корупції відновити доступ громадян до реєстру електронних декларацій посадовців. 

Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду України, визнати його рішення про електронне декларування «нікчемним» і таким, що не має правових наслідків, а також скасувати відповідні зміни до закону України «Про запобігання корупції».

Однак судді ВАКС не лише закривають такі справи, але й змушені відміняти вироки, щодо тих, кого вже визнали винними.  

Поділитися