22 липня 2020 р. 11:58

НАЗК створило держреєстр політичних партій

НАЗК створило держреєстр політичних партій

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) створило Єдиний державний реєстр звітності політичних партій POLITDATA.

Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

З 16 липня Реєстр працює в режимі дослідної (тестової) експлуатації.  На ньому містяться фінансові дані політичних партій, що функціонують в Україні.

"Цей реєстр створений, щоб спростити процес подання звітності для політичних партій, а також забезпечити кращий доступ до цієї інформації для громадян", - йдеться у повідомленні НАЗК.

Переведення звітності в онлайн формат дозволить:

  • полегшити процес подання звітності для політичних партій. Після запуску е-реєстру НАЗК надаватиме підтримку партіям щодо роботи з системою.
  • спростити доступ громадян до інформації про кошти партій. Зараз НАЗК публікує звіти партій окремими файлами на офіційному сайті, проте онлайн система спростить доступ до цієї інформації, зробить її легшою для розуміння та дозволить отримувати її швидше. 
  • надасть можливість працівникам НАЗК приділяти більше часу виявленню порушень і роботі з даними, а не з паперами. Зі створенням е-реєстру наші аналітики зможуть витрачати більше часу на безпосередній аналіз звітів та виявлення порушень.

Надалі  НАЗК планує оперативно ввести Реєстр в промислову експлуатацію – дата впровадження визначатиметься після відгуків партій про роботу з сайтом та відповідних змін до системи. 

Через продовження карантину термін звітування політичних партій за І та ІІ квартал також подовжено, тому до впровадження реєстру в промислову експлуатацію НАЗК прийматиме звіти у паперовому вигляді. 

Створення реєтру стало можливим за підтримки міжнародних партнерів НАЗК – Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) та проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія» (SACCI).

Поділитися