27 лютого 2020 р. 16:26

НАЗК дозволило кандидатам на посади не надавати декларацію, якщо вони вже звітували минулого року

НАЗК дозволило кандидатам на посади не надавати декларацію, якщо вони вже звітували минулого року

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков схвалив рішення, згідно з яким, під час здійснення спеціальної перевірки кандидата на посаду буде перевірятися декларація за минулий рік, яка подана останньою, без врахування її типу.

Як пояснили у НАЗК, деклараціями за минулий рік, що охоплюють період з 1 січня по 31 грудня включно, є: щорічна декларація, декларація «після звільнення» та декларація особи, яка претендує на зайняття посади – «кандидата на посаду».

Якщо особа, яка претендує на зайняття посади, відповідно до законодавства не подавала декларацію, що охоплює минулий рік, їй необхідно подати декларацію «кандидата на посаду».

У декларації «кандидата на посаду» необхідно зазначати назву майбутнього місця роботи і майбутньої посади, у зв’язку з якою у особи виник обов’язок подати декларацію, тип і категорію посади, на яку вона претендує, інші статуси (чи належить суб’єкт декларування до осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище відповідно до статті 56 Закону України «Про запобігання корупції», чи належить його посада до посад, пов’язаних з високим рівнем корупційних ризиків, а також чи належить особа до публічних діячів), які зазначаються, зважаючи на статус посади, на яку особа претендує.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання і протидії політичній корупції», ухвалений Верховною Радою 19 грудня 2019 року.

Поділитися