Пластик, скло, гроші: як в Одесі відновити вибиті вибухом вікна

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

Одним зі звичайних наслідків вибуху є вибухова хвиля, яка здатна, залежно від потужності, руйнувати тонкі стіни, але зазвичай вибиває усі шибки у вікнах будівель, що розташовані поряд. В Одесі за два роки періодичних обстрілів з боку російської федерації пошкодженими виявилися 315 житлових будинків, а загалом 1,4 тисячі об'єктів. 

Деякі з них пошкоджені так, що відновленню не підлягають, деякі, як будинок в ЖК "Тірас", вже відремонтовані

Але найбільше страждають саме вікна. Наразі в мерію звернулись понад 3 тисячі людей за компенсацією від муніципалітету пошкоджень вікон та дверей. Понад 1,5 тисячі людей отримали гроші.

Інтент дізнався, як саме отримати в мерії компенсацію за вибиті шибки.

Для отримання матеріальної допомоги чи компенсації на проведення заміни віконних блоків, заміну пошкодженого скління чи склопакетів, заміну металевих вхідних дверей необхідно надати пакет документів до районної адміністрації:

  • заява від власника чи користувача (у разі, якщо квартира не приватизована);
  • акт обстеження, заповнений та спільно підписаний власником житла, представниками ОСББ або керуючої компанії;
  • копія паспорта та податкового коду, правовстановлюючих документів на квартиру;
  • чорно-білі фото усіх пошкоджень.

Бажано додати висновок фахівця з заміни вікон чи дверей (у висновку необхідно чітко зазначити, чи потрібна заміна віконного блоку або тільки склопакетів, кількість та розміри).

  Як пояснили Інтенту в пресслужбі мерії, муніципалітет замінює вікна-двері лише у під'їздах, й зовсім не компенсує пошкоджені балконні блоки чи то тераси — це робиться через програму ЄВідновлення. 

Про цю державну програму Інтент вже публікував матеріал пояснення раніше.

Щодо вікон у квартирі, то житель будинку має звернутися або одразу на місці в штаби, або у районну адміністрацію. Надати пакет документів, перелік яких надається вище й після висновку комісії отримати гроші. 

"Людина отримує гроші на руки й сама вирішує чи треба їй замінювати вікна-двері, хто це буде робити. Може людин просто витратить ці кошти на щось інше й надалі прикривати вікна плівкою. Чи поїхати з цими грошима", - пояснили Інтенту в мерії. 

Також там зазначили, що процедура отримання компенсації однакова й для багатоквартирних будинків й для приватного сектору. 

Перший заступник мера Одеси Олександр Філатов.

Ми створили цей матеріал як учасник мережі "Вікно Відновлення". Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win.

Кирило Бойко

Поділитися