Як працюють місцеві депутати під час війни

Ілюстрація:

(Ілюстрація:)

Повномасштабне вторгнення вплинуло на всі аспекти життя України та українців. Зокрема це стосується роботи депутатів місцевих рад. У відео команда Місцеві депутати. У відео команда Місцеві депутати. Атестація розказує:

  • як змінилась робота органів місцевої влади,
  • як змінилася робота місцевих депутатів,
  • які обовʼязки в умовах війни покладено на місцевих депутатів,
  • як вони мають взаємодіяти із громадою,
  • де можна знайти своїх обранців.


Скриншот з відео

Безпека жителів громади, дистанційна комунікація з громадянами, ускладнення у розв'язанні проблем жителів громади, зменшення впливу депутатів на прийняття рішень міською радою – головні тенденції діяльності місцевих депутатів у 2022 році на думку самих депутатів.

Експерти громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" восени 2022 року провели опитування серед депутатів міських рад обласних центрів щодо їхньої діяльності в умовах правового режиму воєнного стану. Загалом в опитуванні взяли участь 81 депутат з 14 міських рад.


Зображення: Атестація депутатів місцевих рад

58% місцевих обранців відмітили, що умови воєнного часу вплинули на здійснення ними прийому громадян.


Зображення: Атестація депутатів місцевих рад

Серед проблем, які ускладнили проведення прийому громадян, депутати  найчастіше називали загрозу безпеці людей (зокрема, відсутність укриттів під час повітряних тривог). Крім того, місцеві обранці відзначили наступні перешкоди:

  • вимушені закриття громадських приймалень (зокрема через припинення державного фінансування політичних партій) або переформатування приймалень під гуманітарні центри;
  • обмеження, які впливають на проведення прийому громадян в приміщеннях органів влади;
  • служба в лавах Сил оборони України;
  • зміни пріоритетів як жителів громад (проблеми громади, округу стали менше їх цікавити), так і депутатів (наприклад, відсутність бажання бути переобраними);
  • небажання громадян комунікувати онлайн;
  • неможливість надання матеріальної допомоги з бюджету громади (значна частина звернень громадян раніше стосувалася цього питання);
  • закриття інформації про проведення прийому громадян на вебсайтах міських рад.


Зображення: Атестація депутатів місцевих рад

Однак більшість депутатів (51%) зазначила, що не відчуває ніяких обмежень з боку міської ради чи військової адміністрації, які впливають на реалізацію ними своїх повноважень. Про наявність таких обмежень заявило більше третини (37%) опитаних депутатів. Також депутати мали можливість зазначити варіант "Інше" та деталізувати свою відповідь. 12% депутатів відповіли «Інше», пояснивши, що перепони відчуваються частково та пов’язані вони із запровадженими обмеженнями на державному рівні.

В "Атестації депутатів місцевих рад" наголошують, що такі результати опитування місцевих обранців є вкрай тривожними та загрозливими для суспільної стійкості та згуртованості на місцевому рівні і в Україні в цілому:

"Адже активні депутати місцевих рад є представниками та провідниками інтересів своїх виборців, і якщо їхні повноваження обмежуються, а тим більше їхня роль ігнорується, то разом з ними обмежуються та ігноруються інтереси значної частини суспільства, що потенційно підвищує соціальне напруження, загрожує зниженням довіри до місцевої влади, виникненням конфліктів та навіть дестабілізацією ситуації в окремих громадах". 
Голова Одеського Комітету виборців України Анатолій Бойко.

Ігор Льов

Поділитися