Погляд дилетанта: ТЦК мають приборкати "чорних чоловічків" або відмовитись від них

Фото з анонімного ТГ-канала

(Фото з анонімного ТГ-канала)

На сьогодні в Одесі працюють декілька telegram-каналів, які сповіщають містян де й коли помічені працівники територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки, які проводять мобілізацію. 

Я не буду зараз зупинятись на тому, чи є адміністратори та користувачі таких каналів боягузами та ухилянтами від мобілізації та інших моральних аспектах такої діяльності. 

Але все частіше в каналах заявляють про появу у патрулях ТЦК окрім поліцейських чи національної гвардії, людей у чорному однострої та масках.

Хто ці люди користувачі та адміністратори каналів не знають, але припускають, що це є аналог радянських "дружинників" тобто добровільних помічників правоохоронцям. Ніби добра справа, якби не одне "але", яке завжди є в таких випадках. 

Ці люди часто вдаються до насильства щодо цивільних й виявляється, що жоден правоохоронний чи військовий орган не несе відповідальності за наслідки. Тобто якісь люди роблять, що їм заманеться, прикриваючись правоохоронцями. 

Показовий випадок стався 9 лютого в Одесі, коли один такий "чорний чоловічок" розбив скло цивільної автівки. Військові зрештою заявили, що цей чоловік жодного відношення ані до ТЦК, ані до військових взагалі не має, а на місці були присутні правоохоронці. 

Це своєю чергою обурило поліцію, яка заявила, що копів взагалі не було на місці події, а прибули вони вже тоді, коли стався інцидент за викликом. Зрештою все завершилося тим, що постраждалий отримав від нападника компенсацію за розбите скло та ремонт й відмовився від претензій до нього.

Особа нападника журналістам та правоохоронцям відома. Більш того він є засновником громадської організації, яка однією зі своїх місій заявляє боротьбу з корупцією. Але річ не в тім. 

Річ у тім, що ці люди отримують бронь від мобілізації, але своїми вчинками дискредитують весь процес загалом й військових зокрема. 

До того ж у законодавстві, здається, не має чіткого визначення діяльності та повноважень таких помічників, тож постає питання чи взагалі вони законно отримали частину монополії влади на насильство, а це зрештою може привести до соціального вибуху.

Аби уникнути цього та зрештою нападів на співробітників ТЦК військовим та правоохоронцям слід відмовитися від послуг таких помічників.

У разі, якщо вони мають право на таку діяльність, то той, хто залучив їх до неї має відповідати за їхні вчинки. Ці люди, по-перше, не мають права ховати свої обличчя, бо це робить складнішим притягнення їх до відповідальності в разі порушення закону. Вони мають буди визначені певним маркуванням, з прізвищами, а також з позначкою, що вони добровільні помічники і якому саме правоохоронному органу чи ТЦК вони підпорядковані. Й керівництво цих органів має відповідати за їхні вчинки. Лише тоді, на мою думку, свавілля, поменшає

Звісно в такому разі помічників в поліції та ТЦК поменшає й своїх друзів у зацікавлених в цьому "відмазати" буде складніше, але під час війни підривати й не таку вже високу, після чисельних корупційних скандалів та смерті мобілізованого з Одещини, довіру до ТЦК через вчинки різноманітних не контрольованих "помічників" - це злочин.

Кирило Бойко

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися