Невпинна хвиля інфошахрайства

Початок пандемії вніс чималі зміни у наш стиль життя, адже вимушений перехід на дистанційну (як я вважала, «десоціалізовану») форму навчання та роботи для когось мав навіть фатальні наслідки – від втрати робочого місця до краху багаторічної праці над власним бізнесом.

На щастя, час справді лікує, і більшість людей почали знаходити, а іноді й самостійно створювати переваги для «дистанційки»: хтось відкрив для себе можливості присвячувати більше часу родині, а хтось просто відкрив себе по-новому.​ Ти пам'ятаєш той період масового «народження» блогерів та бізнесменів у соціальних мережах? Гортаючи стрічку Instagram чи Facebook, іноді було навіть складно натрапити на новини, адже все заполонила реклама як не новоспечених інтернет-мислителів, так фейсбук- чи інста-магазинів.

Згадую, як одна з українських інфлюенсерок назвала пандемію «золотим часом» для себе та своїх колег, вихваляючись шести-, а іноді семизначними цифрами у своїх прибутках. Звучить та виглядає заманливо і легко, але мають же бути якісь таємниці?!​Не дивно, що справжнім мейнстримом протягом останніх двох років стали «унікальні» пропозиції блогерів та інших лідерів думок перейняти їхні знання та досвід у форматі онлайн-курсів, марафонів, тренінгів (звичайно ж, не за «дякую», вподобання чи коментар). Хтось виставив таксу за свій інфопродукт у сотнях гривень, а хтось – у десятках тисяч. Кількість охочих отримати ключик до загадки за таку символічну (у порівнянні з очікуваними прибутками) суму стабільно зростає, до того ж, у людей нерідко спрацьовує установка «чим дорожче, тим якісніше». Тому для когось це дійсно золотий час! І як же шкода, коли твій кумир, мотиватор та взірець замість того, щоб допомогти прокласти шлях до успіху, зрештою розчаровує тебе в омріяній сфері діяльності і втрачає свій авторитет.

​На жаль, нині більшість бізнес-коучів, тренерів та менторів, які вихваляються розкішним життям та обіцяють «прокачати твій скіл» або зробити тебе успішним фахівцем з нуля, – звичайнісінькі інфошахраї, які продають повітря – банальні, загальнодоступні, неефективні поради та факти. Такий гіркий досвід може ще раз тобі довести, що бренд та велике ім’я – не завжди гарант надійності. Адже рідко хто погодиться виростити достойного конкурента для самого себе. Ліпше ж не поділитися коштовними вміннями, а озолотитися самому! Варто розуміти, що деякі професії потребують не тільки знання загальних правил та алгоритмів розвитку, а й самостійно напрацьованих навичок.

Будь пильним!

Єлізавета Цимбал

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися