Одяг без жорстокості

Одяг без жорстокості

Це ідеологія, яку багато брендів, асоціацій та споживачів посилають уже кілька років. Gucci, Michael Kors, Versace, Maison Margiela. За лаштунками моди ховаються гори трупів. Тема одягу із натурального хутра охоплює світовий характер. І це не просто слова.

Звірівництво жорстоко? Так. Тварини, яких розводять заради хутра, такі як лисиці, кролики, єнотовидні собаки та норки, все життя утримуються в маленьких дротяних клітинах. Ці від природи активні й цікаві тварини нездатні висловити свою основну природну поведінку. Мається на увазі риття, блукання великою територією, плавання і пірнання. У клітці через це тварини демонструють стереотипну поведінку психічного розладу, таку як повторювані кроки і кружляння всередині. Такий обмежений простір може призвести до того, що тварини будуть завдавати собі шкоду і битися зі своїми товаришами по клітці. Ось приклади, які відбуваються у сертифікованих «благополучних» фермах з розведення норок, лисиць і єнотовидних собак у Фінляндії. Там виявили незчисленну кількість жалюгідних умов і болісних страждань, у тому числі гігантських «лисиць-монстрів», тварин з відкритими ранами, деформованими очима. Були навіть випадки доведення норок до канібалізму.

Як вбивають тварин на звірофермах? Коли їх шкури мають найкращий вигляд тварин труять газом, б'ють струмом, б'ють або ламають їм шиї. У грудні 2015 року волонтерами було знято як лисиць на китайській звірофермі забивають до смерті, а кроликів б'ють по голові, після чого їх сковують кайданами та перерізають горло перед зняттям шкіри. У Китаї також були зареєстровані випадки, коли єнотовидних собак били об землю, а потім здирали з них шкуру, але вони все ще були у свідомості.

Щодо ферм ми трохи прояснили, а що стосовно лову у дикій природі? Крім звірівництва, у дикій природі відловлюють і вбивають величезну кількість тварин через їхнє хутро. У 2017 році понад 3 мільйони тварин було вбито заради шкіри в Північній Америці. Щороку тварини, такі як койоти, потрапляють у пастки через їхнє хутро. Часто залишені на кілька днів, не маючи можливості шукати притулок, їжу або воду, ці тварини можуть завдати серйозних травм у спробі втекти. Коли нарешті прибувають мисливці, вони часто тупцюють або забивають тварин до смерті.

Чи є країни, які забороняють звірівництво? Так, за останні два десятиліття двадцять країн або проголосували за заборону цієї практики, або заборонили вирощування певних видів, або запровадили суворіші правила, які фактично обмежили цю практику. Звірівництво заборонено в Австрії, Боснії та Герцеговині, Бельгії, Хорватії, Чехії, Естонії, Люксембурзі, Нідерландах, Північній Македонії, Норвегії, Сербії, Словаччині, Словенії та Великій Британії. Законодавство також розвивається у Франції та Ірландії, і низка інших країн нині розглядають можливість заборони звірівництва. У Німеччині (з 2022 р.), Швеції та Швейцарії суворіші вимоги до добробуту на звірофермах фактично зробили цю практику економічно невигідною. У Новій Зеландії заборонено ввезення норки, що фактично забороняє розведення норки у країні, а Японії припинено звірівництво. В яких країнах заборонено продаж хутра? У 2021 році Ізраїль став першою країною у світі, де заборонили продаж натурального хутра. У Сполучених Штатах Каліфорнія стала першим штатом США, який заборонив продаж хутра у 2019 році після аналогічних заборон у таких містах, як Лос-Анджелес, Сан-Франциско і місто Анн-Арбор у Мічигані заборонили продаж хутра в 2020 і 2021 роках.

Жорстокість починається з малого. Адже смерть – це у будь-якому разі смерть, а вбивство завжди буде вбивством. І неважливо хто це буде, людина або тварина.

Єлизавета Шостак

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися