Соцмережі VS месенджери: протистояння платформ

Соцмережі VS месенджери: протистояння платформ

Більше, ніж 60 відсотків людей на планеті користуються соцмережами, і з кожним роком ця аудиторія зростає.

Для порівняння, лише за рік, з січня 2019-го до початку 2020-го, кількість користувачів зросла на 9 відсотків - це більше, ніж 300 мільйонів людей. Однак воно й не дивно, адже соцмережі відкривають багато нових можливостей: щонайменше облегшують комунікацію у суспільстві, допомагаю дізнаватись щось нове для людей та ділитись історіями власного життя.

Найпопулярнішими соцмережами зараз називають Facebook та Instagram. Тим часом, месенджери довгий час пасли задніх, використовували їх набагато рідше, хоч і створені вони були майже на 10 років раніше. Усе тому, що соцмережі не потребують додаткової особистої інформації про людину для спілкування з нею. Таких, як, наприклад, номер телефону, без якого в месенджері деколи не обійтись.

Однак за останні роки, і вони почали збільшувати свою аудиторію. Серед останніх подій, які стали великим мотиватором для популяризації месенджирів, а саме телеграму, – конфлікт з колишнім американським президентом Дональдом Трампом. Як відомо, у зв’язку з політичними подіями Трампа заблокували на два тижні в Instagram та Фейсбук.

Як заявив засновник останньої мережі, зробили це, бо дозволяти користуватися ними далі ще діючому президенту було достатньо ризиковано, тож до інаугурації Байдена доступ до цих мереж Трампу заблокували: «Громадськість має право на максимально широкий доступ до політичних висловлювань, навіть до спірних. Але зараз принципово інша ситуація, пов'язана з використанням нашої платформи для підбурювання до насильницького повстання проти демократично обраного уряду» - заявив Марк Цукерберг.

Тим часом платформу для усіх висловлень Трампу погодився надати Telegram, це і спровокувало рекордну кількість скачувань цього месенджеру. Однак, через конфліктні президентські вибори а також на фоні Covid-19, акції Facebook, Apple та Amazon впали в середньому на 6 відсотків. Тож, доки одні у виграші, інші втрачають свої активи. Для прикладу, наразі кількість користувачів Telegram зросла до 500 мільйонів.

Єдине, що залишається додати - протистояння цих платформ продовжується, адже усі вони в першу чергу надають можливість для спілкування людей.

Глеб Поддубченко

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися