Російська «чудо-вакцина», джинса та спекуляція на 2 травня: який контент публікував сайт «Івасі» перед виборами

Російська «чудо-вакцина», джинса та спекуляція на 2 травня: який контент публікував сайт «Івасі» перед виборами

Перед будь-якими виборами в Україні активізуються російські тролі та політичні сили, що фінансуються з боку Російської Федерації. Їх вплив прослідковується в соціальних мережах та регіональних медіа, зокрема одеських. Для моніторингу ми взяли відрізок часу з 11 по 25 жовтня, а об’єктом наших спостережень став «найязикатіший сайт Одеси» ‒ «Івасі». Матеріали цього порталу не стали винятком і теж в період виборів відрізнились маніпулятивністю та певною провокативністю.

Перед виборами було багато маніпуляцій з приводу трагедії 2 травня. Зокрема, 12 листопада на сайті була опублікована новина «Юрій Бойко та Микола Скорик вшанували пам'ять загиблих в одеській трагедії 2-го травня». Так автор тексту називає цю подію «одеською Хатинню», що є маніпуляцією та поширеним російським пропагандистським штампом, який виставляє одну сторону «фашистами», а іншу – їх безневинними жертвами. Забуваючи той факт, що агресорами виступили представники проросійського табору, а першими жертвами в сутичках стали саме українські активісти.

Загалом, матеріал переважно складається з прямої мови проросійських народних обранців, які у своїх висловлюваннях дотримуються «лінії партії». Так, депутат від ОПЗЖ Юрій Бойко заявляє, що розслідування не проводилось належним чином, тому що «минула влада боялася докопатися до самих себе, тому що вони це все і наробили». Загалом матеріал має ознаки джинси, адже згадка події не приурочена до чергової річниці трагедії чи нових результатів розслідування. На замовність натякає і той факт, що згадується нардеп Микола Скорик з акцентом на те, що він кандидат в мери Одеси.

Також спекулював на темі 2 травня та просував проросійські меседжі ще один політик – екснардеп Євген Червоненко. На основі його виступу в ефірі телеканалу «НАШ», на сайті «Івасі» 20 жовтня 2020 року була опублікована новина «Євген Червоненко емоційно висловився про події 2 травня в Одесі». Політик називає 2 травня 2014 року подією, «яку не можна порівняти з Освенцимом, Голокостом або Бабиним Яром. Людей заживо спалили за політичні погляди в XXI столітті». Також Червоненко говорить про «радикалів», яким не дали в 2004 році розпалити конфлікт в Криму та на Донбасі.

Антиукраїнська пропаганда в Одесі в передвиборчий період стосувалась подій 2 травня. Вона є болючою темою для багатьох жителів Одеси. Всі факти вимагають ретельного та неупередженого розслідування, щоб знайти злочинців та покарати винних. Проблема полягає в тому, що тему, з приводу якої ще нема остаточних експертних висновків, використовують для маніпуляції свідомістю певної категорії жителів Одеси. Більша частина жертв трагедії 2 травня належала до проросійського табору, що дало російським пропагандистам великий простір для маніпуляцій та створило ґрунт для просування лояльних їм кандидатур в українській політиці.

Паралельно з критикою української влади, спостерігаються намагання виставити Російську Федерацію, як друга. Так в матеріалі від 22 листопада 2020 року «Невідкладна вакцинація буде одним з перших рішень нової одеської влади - Микола Скорик» (який містить ознаки замовності і, знову ж таки, не маркований належним чином) мова йде про те, що у випадку перемоги Миколи Скорика на виборах за кошти міської ради буде закуплена російська вакцина від коронавірусу. За словами Миколи Скорика, «єдина в світі діюча російська вакцина». Таке твердження є маніпуляцією та перекривленням фактів. Принаймні, представники світової наукової спільноти направили відкритого листа до медичного журналу «Lancet» заявивши, що російська вакцина вимагає додаткової перевірки безпечності та ефективності.

Загалом, всі наративи російської пропаганди, які публікувались на сайті «Івасі», були опубліковані в рамках політичної агітації різних кандидатів на посаду мера Одеси та вияву власної думки. Матеріали критикували чинну владу, їх спікери виявляли прихильність до «північної сусідки». Так Юрій Бойко, Микола Скорик та Євген Червоненко в прямій мові транслювали ті меседжі, які хотіли від них чути потенційні виборці. Зокрема ті з них, хто піддалися впливу російської пропаганди та сприймають події в Україні через призму новин та ярликів Російської Федерації.

Матеріал підготовлений на конкурс Одеської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» та видання «ІзбірКом» в рамках кампанії з протидії ворожим інформаційним операціям та підвищення критичного мислення за підтримки Open Information Partnership. Думка автора може не збігатися з позицією редакції та організаторів конкурсу.

Мария Шевчук

Публікації у розділі "Блоги" відображають винятково точку зору автора. Позиція редакції Інтента може не збігатися з позицією автора.

Поділитися